Ameriški podpredsednik Mike Pence z v. d. južnokorejskega predsednika Hvang Kjo Ahnom. Foto: Reuters
Ameriški podpredsednik Mike Pence z v. d. južnokorejskega predsednika Hvang Kjo Ahnom. Foto: Reuters
J. Koreja
Ameriškega podpredsednika na azijski turneji spremlja njegova hči. Foto: Reuters

Kot je dal jasno vedeti Pence, ne ZDA ne Južna Koreja ne bodo dopuščale nadaljnjih raketnih ali jedrskih poskusov Severne Koreje, in opomnil na nedavni napad ameriških sil v Siriji. Pence je obiskal tudi ameriško vojaško oporišče tik ob demilitariziranem območju na meji s Severno Korejo. Kot je poudaril, si bodo ZDA za varnost prizadevale z mirnimi sredstvi, a glede Severne Koreje, ki je ravno dan pred obiskom Pencea neuspešno preizkusila balistično raketo, so po njegovih besedah "na mizi vse možnosti".

"Ljudje Severne Koreje, vojska Severne Koreje, naj ne dvomijo o odločenosti ZDA, da bodo stale ob strani svojim zaveznicam. Zavezništvo med Južno Korejo in ZDA je jekleno," je dejal Pence.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da Moskva ne more sprejeti severnokorejskih "nespametnih jedrskih dejanj", hkrati pa je izrazil upanje, da ZDA ne bodo enostransko ukrepale proti Pjongjangu.

Pence in vršilec dolžnosti južnokorejskega predsednika Hvang Kjo Ahn sta ob tem izrazila razočaranje glede kitajskih povračilnih ukrepov proti Južni Koreji, potem ko so ZDA v slednji začele nameščati raketni obrambni sistem THAAD, a hkrati potrdila, da bodo namestitev nadaljevali. Državi sta dogovor o namestitvi sklenili lani julija, čemur je Kitajska ostro nasprotovala.

Peking je znova izrazil ostro nasprotovanje namestitvi protiraketnega sistema, saj ocenjuje, da predstavlja grožnjo njegovi varnosti, medtem ko ZDA in Južna Koreja vztrajajo, da je njegov edini namen obramba oz. zaščita pred severnokorejskimi raketami.

Pence bo v okviru azijske turneje obiskal še Japonsko, Indonezijo in Avstralijo.