Peres je starosta izraelske politike in pozna veliko stvari, ki so se odvile tudi za kulisami. Foto: EPA
Peres je starosta izraelske politike in pozna veliko stvari, ki so se odvile tudi za kulisami. Foto: EPA
Peres novi predsednik Izraela

83-letnega Peresa je v drugem krogu volilo 86 poslancev 120-članskega kneseta. Po poročanju britanskega BBC-ja naj bi Izraelci od novega predsednika pričakovali, da bo povrnil zaupanje v kabinet, ki je v zadnjem času izgubil svoj ugled.

V prvem krogu se je Peres pomeril s poslancem opozicijskega Likuda Reuvenom Rivlinom in laburistično poslanko Colette Avital. V prvem krogu sta skupaj zbrala toliko glasov, kot jih je Peres dobil sam, zato sta se kandidaturi v drugem krogu odpovedala.

K temu je pripomogla afera, zaradi katere je v začetku leta izraelski parlament predsedniku Mošeju Kacavu izglasoval nezaupnico. Obtožen je posilstva in drugih spolnih prestopkov, ki pa jih sam odločno zanika.

Poraženec končno doživel zmago
Peres je na političnem prizorišču že dalj kot pol stoletja, a je bil vedno na nek način poraženec. Zadnji poraz je doživel pred dvema letoma na volitvah laburistov za predsednika stranke, na katerih je bil izbran Amir Perec, dosedanji obrambni minister. Zatem je prestopil v stranko Kadima, takratnega premierja Ariela Šarona.

Za predsednika države se je potegoval pred sedmimi leti, ko ga je na volitvah premagal Kacav. Sicer pa je največje poraze doživel na parlamentarnih volitvah v letih 1977, 1981, 1984, 1988 in 1996.

Vrhunec njegove kariere predstavlja Nobelova nagrada za mir, ki jo je skupaj s pokojnima Icakom Rabinom in Jaserjem Arafatom dobil za leta 1993 podpisan mirovni sporazum v Oslu.

Poleg hebrejščine govori še angleško in francosko in je ljubitelj umetnosti ter dobre literature.

Peres novi predsednik Izraela