Papež, ki je dejal, da so knjige med njegovimi najtesnejšimi prijatelji, se je bolj kot v gradnjo pozitivne podobe Cerkve usmeril v učenje in pisanje. V petih letih je napisal tri papeške enciklike. Foto: EPA
Papež, ki je dejal, da so knjige med njegovimi najtesnejšimi prijatelji, se je bolj kot v gradnjo pozitivne podobe Cerkve usmeril v učenje in pisanje. V petih letih je napisal tri papeške enciklike. Foto: EPA
Benefikt XVI. in kardinali
Kardinali so na kosilu v apostolski palači papeža pozdravili in mu zaploskali. Foto: Reuters
Protesti
Ugled Rimskokatoliške cerkve je na zelo nizki točki, v nekaterih državah pa ljudje kar na ulicah opozarjajo na mlačen odziv Vatikana na obtožbe o spolnih zlorabah. Foto: EPA
Sean Brady
Kljub velikemu škandalu na Irskem papež ni zamenjal tamkajšnjega kardinala Seana Bradyja. Foto: EPA

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je na kosilu gostil 60 kardinalov, ki delujejo v Rimu. Zbrane je nagovoril kardinal Angelo Sodano. Benedikt XVI. v luči "izzivov, ki jih moderni svet predstavlja za vsakega Kristusovega apostola", Cerkev vodi "z veliko radodarnostjo", je dejal eden največjih papeževih zagovornikov in tesnih zaveznikov.

Nemški kardinal Joseph Ratzinger je na konklavu 19. aprila leta 2005 postal Benedikt XVI., 265. papež Rimskokatoliške cerkve. Izvolili so ga, potem ko je 2. aprila umrl priljubljeni papež Janez Pavel II. Benedikt XVI. je daroval umestitveno mašo 24. aprila.

Konec tedna se je papež mudil na Malti, kjer je sprejel tudi žrtve spolnih zlorab in jim obljubil, da bo Vatikan pomagal pri izročitvi krivcev sodiščem. Ob njegovi prvi petletnici in odzivu po izbruhu pedofilskih škandalov bo namenjeno tudi posebno zasedanje kardinalov, ki se bodo sešli v konsistoriju apostolske palače. Temu naj bi v prihodnjih dneh sledile tudi druge akcije izražanja "solidarnosti s papežem" v zvezi s pedofilskimi obtožbami, ki naj bi vrhunec z velikim zborovanjem v Rimu, ki ga pripravlja okoli 70 katoliških organizacij in združenj, dosegle 13. maja.

"Njegova šola je v plamenih"
"Če ne bi bili v središču teh škandaloznih zgodb, ocenjujem, da bi se le od pet do deset odstotkov katoličanov spomnilo, da od njegovega pontifikata danes mineva pet let. Zaradi zadnjih dogodkov je mnogo več ljudi pozornih na to. To je trenutek, v katerem se tehta in ocenjuje, kaj je Benedikt XVI. že storil in kaj naj bi bil njegov naslednji korak," je v pogovoru za CNN dejal Rocco Palmo, ki piše blog o Vatikanu. "V tem trenutku je Benedikt svetovno priznani učitelj, ki pa predava praznim učilnicam, saj je njegova šola v plamenih," pa je bil slikovit poznavalec Vatikana John Allen.

83-letni Benedikt XVI. velja za konservativnega papeža, ki se zavzema za vrnitev tradicionalnih krščanskih vrednot v evropsko družbo. Osrednji problem družbe 21. stoletja je po njegovem mnenju relativiziranje resnice in zavračanje moralnih vrednot. Prav tako se ne strinja z vse večjo sekularizacijo v razvitih državah.

"Kondomi problem aidsa le povečujejo"
Pred petimi leti je napovedal, da bo Cerkev vodil z nekoliko tršo roko kot njegov predhodnik, zato si je prislužil tudi oceno "nazadnjaškega papeža". To še posebej velja glede uporabe kotracepcije, ki ji ostro nasprotuje. Po njegovem mnenju kondomi ne morejo rešiti vprašanja aidsa v Afriki, rešitev papež vidi le v vzdržnosti. Še več, med prvim obiskom Afrike je izjavil, da "kondomi ta problem le povečujejo".

Papež velja tudi za "manj ljudskega" od karizmatičnega Poljaka Janeza Pavla II., ki je imel s 26 leti na čelu Cerkve drugi najdaljši pontifikat v zgodovini, saj precej manj potuje po svetu, upočasnil je tudi proces novih beatifikacij in razglasitev novih svetnikov.

Mnogi vatikanologi pa opozarjajo, da je Benedikt XVI. v "stalni krizi", saj se zapleta iz ene težave v drugo. Eden izmed najhujših škandalov, s katerim se je moral spopasti, so seveda spolne in druge zlorabe otrok, ki so jih zakrivili duhovniki, njihovi nadrejeni pa so jih nato pogosto skrivali. Kritike letijo tudi na Vatikan in papeža osebno, ker naj bi po eni strani za te zlorabe vedel tudi on, še ko je pod prejšnjim papežem vodil kongregacijo za doktrino vere, a ni ukrepal.

Kritike zaradi neodločnega ukrepanja
Po drugi strani pa kritike na papeža letijo tudi, ker pri odzivih na pedofilske škandale dlje od moralnih obsodb zlorab ni šel. Sicer je v obsodbi zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, zahteval, da storilce predajo roki pravice, ni pa na primer zamenjal škofov in drugih cerkvenih dostojanstvenikov, ki so tovrstne zlorabe prikrivali. Tako je bilo tudi na Irskem, ko se papež ni odločil za zamenjavo kardinala Seana Bradyja.

Na negativne odzive je naletela tudi njegova lanska odločitev o preklicu izključitve britanskega škofa Richarda Williamsona iz Cerkve, ki je v pogovoru za švedsko televizijo dejal, da nacisti niso izvedli genocida nad Judi, da plinskih celic ni bilo in da je bilo v času Hitlerjevega režima ubitih od 200.000 do 300.000 Judov, ne pa šest milijonov.

Z izjavo razjezil muslimane
Kritiki spominjajo tudi na številne Ratzingerjeve nerodne izjave, s katerimi je užalil muslimane, Jude in kristjane drugih ločin. Papežev nagovor v Regensburgu leta 2006, ko je islam primerjal z vero nasilja, je na primer spodbudil nasilne proteste v številnih muslimanskih državah.

Po drugi strani pa v Vatikanu opozarjajo, da so imele tovrstne izjave pravzaprav pozitiven učinek, saj so spodbudile dialog z muslimanskim svetom. Šlo je pravzaprav za "intelektualno provokacijo", ugotavljajo nekateri poznavalci Vatikana.