Kitajske oblasti so Liuja obtožile poskusa prevrata. Foto: EPA
Kitajske oblasti so Liuja obtožile poskusa prevrata. Foto: EPA

Poleg Kitajske se decembrske slovesnosti v Oslu ne bodo udeležile še Rusija, Kazahstan, Kuba, Maroko in Irak, ki pa za svojo odločitev niso navedle razlogov, je sporočil sekretar norveškega Nobelovega odbora Geir Lundestad.

Po besedah Lundestada je Kitajska izvajala nezaslišano kampanjo za bojkotiranje udeležbe na slovesni podelitvi nagrade v norveški prestolnici, ki bo 10. decembra.

"Ne vem za noben primer, ko je država tako dejavno in neposredno poskušala veleposlanike prepričati, naj se ne udeležijo slovesnosti," je pojasnil in dodal, da se še 16 držav do roka ni odzvalo na povabilo.

Večina zahodnih držav, med njimi ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija, je napovedala udeležbo na slovesnosti.

Podelitev pod vprašajem?
Že od začetka pa je bilo jasno, da se podelitve ne bo udeležil nagrajenec, 54-letni kitajski prodemokratični aktivist, ki so ga pred letom dni kitajske oblasti obsodile na 11 let zapora, ker je leta 2008 pozival k svobodi govora in večstrankarskim volitvam.

Pojavlja se vprašanje, ali bodo nagrado sploh podelili, saj je norveški odbor dal vedeti, da nagrade ne bo podelil, če je ne bo prišel sprejeti nihče od nagrajenčevih ožjih sorodnikov, kar je povsem verjetno zaradi odklonilnega odnosa Pekinga, ki jim ne bo dopustil poti v Oslo.

Žena Liu Šjaoboja je od razglasitve nagrade skoraj v hišnem priporu, medtem ko oblasti skrbno spremljajo druge oporečnike, ki so povezani z letošnjim nagrajencem za mir.

To bo prvič v 109-letni zgodovini podeljevanja Nobelovih nagrad, da je ne bo prevzel nagrajenec ali nekdo od njegovih ožjih družinskih članov. Trije nagrajenci za mir v preteklosti že niso mogli priti v Oslo, vendar so poslali svoje predstavnike.