Vodstvo družbe sindikat poziva, naj si prizadeva za rešitev težave, ne da stvari zaostruje. Foto: MMC RTV SLO/STA
Vodstvo družbe sindikat poziva, naj si prizadeva za rešitev težave, ne da stvari zaostruje. Foto: MMC RTV SLO/STA
Stavka pilotov Lufthanse se nadaljuje

Sindikat je z vodstvom družbe v sporu zaradi plač, ki se za okoli 5.400 pilotov Lufthanse, Lufthanse Cargo in hčerinske letalske družbe Germanwings niso zvišale zadnjih pet let.

V prvih dveh dneh stavke je bilo odpovedanih 1.788 poletov, kar je vplivalo na potovanja 215.000 potnikov. Vodstvo družbe sindikat poziva, naj si prizadeva za rešitev vprašanja in naj stvari ne zaostruje.

Sindikat pilotov Vereinigung Cockpit (VC) je stavko napovedal tudi za petek, član uprave Lufthanse Harry Hohmeister pa meni, da je zahteva o več kot 20-odstotnem zvišanju plač "močno pretirana". Kot je še dodal, stane stavka Lufthanso okoli 10 milijonov evrov dnevno.

"Stanje na terminalih je mirno," so za nemško tiskovno agencijo DPA povedali v letalskem prevozniku in dodali, da so številne potnike vnaprej obvestili o spremembah ali pa so se ti sami informirali. Z letališča v Münchnu je tako danes poletelo malo Lufthansinih letal - med drugim v Hongkong, Lizbono, Torino in Dresden -, podobno stanje je na letališču v Frankfurtu.

Stavka tudi v petek
Lufthansa je morala v sredo odpovedati 876 poletov, danes 912 poletov. Načrt poletov za petek bo družba objavila popoldne, predvidoma pa bodo prizadeti poleti na kratke in srednje razdalje v Nemčiji in Evropi, večino poletov na dolge razdalje pa naj bi izvedli kot običajno, so zapisali v sporočilu.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je v torek svoje potnike obvestil o stavki pri Lufthansi in ob tem sporočil, da bo svoje polete opravil po predvidenem voznem redu. Potnikom, ki nadaljujejo svoje potovanje na enem izmed odpovedanih povezovalnih letov Lufthanse, svetuje, naj se obrnejo na svojega agenta in preverijo dejanski status svojih poletov, preden se odpravijo na letališče.

Stavka pilotov Lufthanse se nadaljuje