Lufthansa je s piloti, združenimi v sindikatu Vereinigung Cockpit (VC), v sporu zaradi plač in drugih razmer za delo že več kot dve leti. Foto: Reuters
Lufthansa je s piloti, združenimi v sindikatu Vereinigung Cockpit (VC), v sporu zaradi plač in drugih razmer za delo že več kot dve leti. Foto: Reuters

2.124 od skupno okoli 3.000 načrtovanih poletov bodo izvedli v skladu z urnikom, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili iz Lufthanse.

Stavko so piloti potrdili v ponedeljek, nanaša pa se na vse polete iz Nemčije. Danes že stavkajo piloti Lufthansine hčerinske družbe Eurowings v Düsseldorfu in Hamburgu. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo v Düsseldorfu odpovedanih več kot 50, v Hamburgu pa nekaj več kot 10 poletov.

Spor glede plač
Nemška Lufthansa in njeni piloti, združeni v sindikatu Vereinigung Cockpit (VC), so v sporu zaradi plač in drugih razmer za delo že več kot dve leti. Tokratna stavka, ki se nanaša zgolj na plače, je že 14. v omenjenem sporu, zanjo pa so se odločili, potem ko je sindikat prejšnji teden znova zavrnil ponudbo podjetja, da bi o sporu presodil arbiter.

Zadnja kolektivna pogodba med piloti in Lufthanso se je iztekla konec aprila 2012. Sindikat zdaj za petletno obdobje, od leta 2012 do 2017, zahteva 22-odstotno zvišanje plač za okoli 5.400 pilotov Lufthanse, Lufthanse Cargo in hčerinske letalske družbe Germanwings.

Lufthansa je ponudila le 2,5-odstotno zvišanje za obdobje do konca leta 2018. Sindikat označuje to ponudbo za prenizko, da bi sklenili primerno poravnavo.

Opravičilo potnikom
Lufthansa se je opravičila strankam, ki bodo posledice stavke občutile na lastni koži. Na spletni strani so objavili poseben načrt poletov za stavkovni dan, sicer pa skušajo svoje potnike preusmeriti k drugim letalskim družbam ali jim urediti alternativni način potovanja.

Nekaj potnikov, ki potujejo z Lufthanso, se je zaradi stavke obrnilo tudi na Adrio Airways, pri kateri iščejo rešitve ter jim urejajo povezovalne polete v okviru danih zmožnosti, so pojasnili pri slovenskem prevozniku.

Svoje polete bo Adria Airways opravila po načrtovanem voznem redu, potnikom, ki nadaljujejo svoje potovanje na enem izmed odpovedanih povezovalnih letov Lufthanse, pa svetujejo, da se obrnejo na potovalnega agenta, pri katerem so kupili vozovnico, ter preverijo dejanski status svojih poletov, preden se odpravijo na letališče.