Ustanovitelji Pirate Baya so bili obsojeni na leto dni in pol zapora, poleg tega pa morajo plačati tudi 30 milijonov kron (približno 3,5 milijona evrov) odškodnine. Foto: EPA
Ustanovitelji Pirate Baya so bili obsojeni na leto dni in pol zapora, poleg tega pa morajo plačati tudi 30 milijonov kron (približno 3,5 milijona evrov) odškodnine. Foto: EPA
Evropski parlament
Evropski parlament zaseda dvanajstkrat letno v Strasbourgu, preostala zasedanja potekajo v Bruslju. Foto: EPA

Stranka nagovarja predvsem ljudi, ki se ne strinjajo z ostrimi pravili nalaganja in prenašanja računalniških datotek, teh pa je iz dneva v dan več. "Piratom" se je podpora še povečala po nedavni obsodbi štirih Švedov, ki so ustanovili stran Pirate Bay, ki ponuja povezave na nezakonite datoteke - filme, glasbo ali kaj drugega, ki si jih lahko "naložijo" uporabniki.

Kljub temu, da stran Pirate Bay in piratska stranka nosita podobno ime, ne delujeta povezano ali usklajeno, skupna so jim le nekatera stališča. "Sodba proti Pirate Bayu nam je pomagala, da so naši stranki mediji začeli posvečati več pozornosti," je dejal Christian Engstrom, glavni strankin kandidat za stolček v Bruslju in Strasbourgu.

Anketa: "Pirati" bi presegli 5-odstotni prag
Po zadnji raziskavi Švedsko piratsko stranko, ki se zavzema za deregulacijo avtorskih pravic, opustitev patentnega prava in zmanjšanje nadzora na spletu, podpira 5,1 odstotka volivcev, kar bi bilo na junijskih volitvah dovolj, da bi prišli v Evroparlament.

"Spletna zakonodaja ogroža svoboščine"
Stranka je bila sicer ustanovljena leta 2006, letos pa je na parlamentarnih volitvah prejela komaj 0,6 odstotka glasov. "Gonja" proti strani Pirate Bay pa jim je močno dvignila priljubljenost. "Priče smo novi, vse bolj represivni in vse ostrejši spletni zakonodaji, ki resno ogroža bistvo državljanskih svoboščin," je dejal predsednik stranke Rick Falkvinge.

Ena izmed bistvenih stvari, ki bi "piratom" lahko preprečila vstop v Evroparlament, je volilna udeležba, saj mlajša populacija običajno v majhni meri odda glas.

A. P.