Kdaj se bo moral Pistorius vrniti na sodišče za nov izrek kazni,še ni jasno. Foto: Reuters
Kdaj se bo moral Pistorius vrniti na sodišče za nov izrek kazni,še ni jasno. Foto: Reuters

Prvostopenjsko sodišče je na izjemno odmevnem sojenju lani odločilo, da je nekdanji atletski zvezdnik kriv nenaklepnega uboja svojega takratnega dekleta Reeve Steenkamp na valentinovo leta 2013, za kar ga je obsodilo na petletno zaporno kazen. A Pistorius je v zaporu preživel le slabo leto, saj so ga oktobra letos izpustili in mu naložili, da preostanek dosojene kazni preživi v hišnem priporu.

Tožilstvo se je na to odločitev pritožilo. Vrhovno sodišče mu je zdaj ugodilo in Pistoriusa, ki ima od kolen navzdol amputirani obe nogi, obsodilo umora. Tako se bo moral 28-letni Pistorius vrniti na nižje sodišče, kjer mu bodo izrekli novo kazen. Grozi mu najmanj 15 let zaporne kazni. Razsodbe se ni udeležil.

Predsednik vrhovnega sodišča Eric Leach je branje razsodbe začel s stavkom: "To je človeška tragedija shakespearjanskih razsežnosti." Opozoril, da nižje sodišče ni pravilno upoštevalo pravnega pravila dolus eventualis - ali je Pistorius vedel, da bo verjetna posledica njegovih dejanj smrt. "Ker je bil opremljen z orožjem, bi moral predvideti, da bo tisti, ki je bil za zaprtimi vrati, umrl," je dejal. Na trditve obrambe, da je atlet menil, da se za vrati skriva vlomilec, pa so vrhovni sodniki dejali, da je identiteta osebe v tem primeru nepomembna.

Pistorius je prvi paraolimpijec, ki je nastopil tudi na olimpijskih igrah. Priznal je, da je februarja leta 2013 s štirimi streli skozi zaklenjena vrata kopalnice ustrelil svoje 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Pistorius ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.