Pred severnokorejskim veleposlaništvom v Kuala Lumpurju se gnetejo številni novinarji, ki spremljajo dogajanje v povezavi s smrtjo Kim Džong Nama. Foto: Reuters
Pred severnokorejskim veleposlaništvom v Kuala Lumpurju se gnetejo številni novinarji, ki spremljajo dogajanje v povezavi s smrtjo Kim Džong Nama. Foto: Reuters
Kim Džong Nam
V povezavi s smrtjo Kim Džong Nama so malezijske oblasti doslej aretirale Indonezijko, Malezijca, Vietnamko in Severnega Korejca. Foto: EPA
Spor med Severno Korejo in Malezijo

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA Kim Džong Nama ne omenja poimensko, temveč navaja le, da je v Kuala Lumpurju umrl severnokorejski državljan. "Največjo odgovornost za smrt nosi Malezija, saj je severnokorejski državljan umrl na njenem ozemlju," je poročala agencija in dodala, da bo Pjongjang v prihodnje opazoval poteze Malezije.

Ob tem so v sporočilu, objavljenem v korejščini in angleščini, kritični do ravnanja malezijskih oblasti po umoru in jih obtožujejo, da vrnitev trupla v domovino izkoriščajo v politične namene. Seul namreč ne želi izročiti trupla in zahteva vzorec DNK-ja družinskih članov, da bo potrdil identiteto umrlega. To se doslej še ni zgodilo, zato truplo ostaja v Južni Koreji, zaradi česar so v Severni Koreji ogorčeni.

"Malezija, ki je obdukcijo in sodnomedicinsko preiskavo opravila na nezakonit in nemoralen način, je obvezana predati truplo Severni Koreji," je po poročanju KCNA sporočil severnokorejski odbor pravnikov, ki je zapisal, da Malezija ni izročila trupla "z absurdnim izgovorom", da potrebuje vzorec DNK-ja umrlega moškega. "To dokazuje, da bo malezijska stran politizirala izročitev trupla ob skrajnem nespoštovanju mednarodnega prava in morale," je poročala KCNA.

Pjongjang zahteva skupno preiskavo primera z malezijskimi oblastmi in je pripravljen v Malezijo napotiti svojo delegacijo. KCNA je še poročala, da je Malezija najprej sporočila, da je bil vzrok smrti odpoved srca, teorijo o zastrupitvi pa označuje za govorice južnokorejskih medijev.

V povezavi s smrtjo 46-letnega Kim Džong Nama so malezijske oblasti doslej aretirale štiri ljudi, iščejo pa še sedem oseb. Šef malezijske policije Khalid Abu Bakar je danes sporočil, da je Malezijo od Interpola zahtevala, naj v povezavi s smrtjo Kim Džong Nama aretira štiri Severne Korejce, ki naj bi na dan umora zapustili Malezijo in se po domnevah malezijske policije vrnili v Severno Korejo.

Severnokorejski veleposlanik v Maleziji Kang Čol je že pretekli teden dejal, da njegova država "ne more zaupati" Maleziji glede preiskave sumljive smrti, kar je izzvalo jezo pri malezijskih oblasteh. Malezijski premier Nadžib Razak je veleposlanikove besede označil za "diplomatsko nesramne" in neprimerne.

Zaostritev odnosov med S. Korejo in Malezijo
Kot poroča Reuters, v Kuala Lumpurju razmišljajo, da bi izgnali severnokorejskega veleposlanika ali pa zaprli svoje veleposlaništvo v Pjongjangu. Če se kritike Pjongjanga do Malezije ne bodo končale, bi po napovedih poznavalcev to lahko privedlo do prekinitve diplomatskih in trgovinskih stikov med državama. Malezija je sicer ena od redkih držav, kamor lahko Severni Korejci potujejo brez težav, saj imata državi brezvizumski dogovor.

Spor med Severno Korejo in Malezijo