Malezija trupla Kim Džong Nama še ne želi predati Severni Koreji. Foto: Reuters
Malezija trupla Kim Džong Nama še ne želi predati Severni Koreji. Foto: Reuters
Kim Džong Nam
Kim Džong Nam je bil kritičen do severnokorejskega vodstva, Pjongjang pa naj bi ga želel ubiti že leta. Foto: Reuters

Zaradi umora polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una so v Selangorju blizu malezijskega glavnega mesta Kuala Lumpur aretirali še 46-letnega Ri Džong Čola, policija pa več podrobnosti ni sporočila.

Kot poroča BBC, je policija medtem že opravila obdukcijo trupla Kim Džong Nama, a izsledki še niso objavljeni. Severna Koreja je še pred obdukcijo, ki ji je nasprotovala, sporočila, da njenih izsledkov ne bo priznala, in od Malezije zahtevala izročitev trupla. Malezija pa tega ne želi storiti, dokler ne dobi vzorca DNK-ja od Kimovega sorodnika.

Namestnik malezijskega premierja Ahmad Zahid Hamidi je že v četrtek uradno potrdil, da je umrli moški, ki je potoval pod imenom Kim Čol, v resnici Kim Džong Nam.

Kdo je odgovoren za atentat?
Južnokorejska obveščevalna služba je za atentat že obtožila Severno Korejo, češ da je Pjongjang Kima želel ubiti že leta, a je bil ta pod zaščito Kitajske. Dokazov, da je za umor odgovorna Severna Koreja, pa še ni.

Policija meni, da je bil Kim med čakanjem na polet iz Kuala Lumpurja v Macao ubit s strupom, ki mu je bil razpršen v obraz. Načelnik indonezijske policije Tito Karnavian je v petek dejal, da je ena izmed prijetih osumljenk, Indonezijka Siti Aišah, dejala, da je verjela, da nastopa v TV-potegavščini. Prijeti Malezijec pa naj bi bil njen fant.

Kim Džong Nam je bil sicer bolj kot ne odtujen od svoje družine, potem ko je bil za severnokorejskega voditelja namesto njega izbran njegov mlajši polbrat Kim Džong Un. Večino časa je preživel v Macau, na celinski Kitajski in v Singapurju. V preteklosti je bil kritičen do nadzora njegove družine nad Severno Korejo, a je dejal, da ga vodenje države ne zanima.