Severna Koreja je na sankcije odgovorila z izstrelitvijo nekaj raket kratkega dosega. Vprašanje je, kaj bodo ZDA in Kitajska storile, če nove sankcije ne bodo pokazale pozitivnih učinkov. Foto: EPA
Severna Koreja je na sankcije odgovorila z izstrelitvijo nekaj raket kratkega dosega. Vprašanje je, kaj bodo ZDA in Kitajska storile, če nove sankcije ne bodo pokazale pozitivnih učinkov. Foto: EPA
false
Varnostni svet je po uskladitvi med ZDA in Kitajsko sprejel najostrejše sankcije proti Severni Koreji do zdaj. Foto: EPA
Pjongjang izstrelil šest raket

Iz južnokorejskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je Severna Koreja rakete izstrelila iz Vonsana na vzhodni obali, vse pa so padle v Japonsko morje od 100 do 150 kilometrov od severnokorejske obale. Južnokorejska vojska pozorno spremlja poteze Severne Koreje, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije še sporočili na južnokorejskem obrambnem ministrstvu.

Al Džazira sicer poroča, da Severna Koreja redno izvaja testne izstrelitve raket, pogosto pa jih več izstreli, ko jo razjezijo mednarodne obsodbe.

Nove sankcije ZN-a so odgovor na nedavni Pjongjangov jedrski preizkus in izstrelitev satelita, kar je predstavljalo kršitev takrat obstoječih sankcij, poroča BBC. Kot je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček, najnovejše sankcije prvič uvajajo obvezen nadzor vsega tovornega prometa s Severno Korejo, s čimer bodo preprečili, da bi država uvažala ali izvažala komponente za svoj jedrski program, prepovedujejo pa tudi izvoz vseh vrst surovin.

Kot poroča BBC, se sankcije nanašajo tudi na 16 novih posameznikov in 12 organizacij v Severni Koreji. Lipušček je še poročal, da je sicer izjema glede izvoza določilo, da bo lahko Severna Koreja izvažala premog in železno rudo, kar predstavlja dobro polovico njenega izvoza, če dohodki od izvoza ne bodo uporabljeni za razvoj atomskega in raketnega orožja. Izjema je bila sprejeta na zahtevo Kitajske, ki bo ohranila ključno vlogo v določanju pritiska na Severno Korejo, saj uvozi večino njenih surovin.

Peking želi zadržati vpliv nad Pjongjangom
V interesu Pekinga je namreč, da se Severna Koreja odpove jedrskemu orožju in izdelavi raket dolgega dosega, ne pa tudi, da bi sankcije spravile režim v Pjongjangu na kolena, oziroma da bi Severna Koreja padla v ameriško interesno sfero.

Gledano s tega zornega kota ni povsem gotovo, ali bodo najnovejše sankcije dosegle svoj namen, je poročal Lipušček. Eno od spornih vprašanj je tudi namestitev najmodernejšega ameriškega protiraketnega orožja v Južni Koreji, od koder bi doseglo velik del kitajskega ozemlja. V Pekingu temu odločno nasprotujejo.

Jedrsko nasprotovanje jedrskemu orožju
Bistveno nov element v regionalnih odnosih pa je spogledovanje južnokorejske politične elite in tudi javnosti z razvojem lastnega jedrskega orožja, če najnovejše sankcije ne bodo učinkovale. V tem primeru bi verjetno tudi Japonska začela razvijati svoje jedrsko orožje, kar bi bistveno spremenilo strateško ravnovesje v Aziji, ogrozilo pa bi tudi sedanji ameriški vojaški primat v Aziji.

Kljub najnovejšemu soglasju ameriške in kitajske diplomacije pri snovanju novih sankcij proti Severni Koreji ostajajo odnosi med Washingtonom in Pekingom še naprej slabi. Ameriški obrambni minister Ashton Carter je tako včeraj izjavil, da bodo Američani na specifične kitajske korake v Južnokitajskem morju odgovorili s specifičnimi ukrepi. Kakšni bodo, ni povedal, dejstvo pa je, da se napovedujejo nove zaostritve, je še poročal Uroš Lipušček.

Pjongjang izstrelil šest raket