Severnokorejski komunistični diktator Kim Džong Un vlaga v drage oborožitvene sisteme, ljudstvo pa strada. Koliko časa še? Foto: Reuters
Severnokorejski komunistični diktator Kim Džong Un vlaga v drage oborožitvene sisteme, ljudstvo pa strada. Koliko časa še? Foto: Reuters
Severna Koreja
Severna Koreja je februarja vznemirila mednarodno javnost z izstrelitvijo rakete dolgega dosega. Foto: Reuters

Sankcije omejujejo severnokorejski izvoz, hkrati pa nalagajo strogo preverjanje vsega tovora, ki prihaja v to komunistično diktaturo in iz nje.

Severna Koreja mora opustiti jedrski program
Resolucija nalaga, da mora Severna Koreja popolnoma, preverljivo in nepreklicno opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje. Dokument zapoveduje še popolno prepoved prodaje vsega konvencionalnega orožja, tudi lahkega, in opreme, kar bi lahko okrepilo severnokorejsko vojsko.

Prepoved uvoza določenih rudnin
Resolucija od držav zahteva tudi strogo preverjanje severnokorejskega tovora, poleg tega pa še prepoveduje izvoz določenih rudnin oziroma materialov (premog, železo, zlato, titan, vanadij) v Severno Korejo, ki bi jih ta nato lahko uporabila za svoj jedrski program.

Januarja jedrski poskus, februarja izstrelila raketo
Severno Korejo so nove sankcije doletele, potem ko je 6. januarja izvedla svoj četrti jedrski preizkus, prejšnji mesec pa je še izstrelila novo raketo, pri čemer je šlo po mnenju številnih dejansko za preizkus rakete dolgega dosega, ki bi v prihodnosti potencialno lahko ponesla jedrske konice na drugo celino.

Južna Koreja je že pozdravila zaostritev sankcij proti severni sosedi. Južnokorejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je sprejetje resolucije znak odločnosti mednarodne skupnosti, da več ne bo tolerirala severnokorejskih jedrskih in raketnih preizkusov.

Obama: Sporočilo Severni Koreji je jasno
"Danes je mednarodna skupnost enotno poslala Pjongjangu preprosto sporočilo: Severna Koreja mora opustiti nevarne programe in izbrati boljšo pot za svoje ljudi,"
je v odzivu zapisal predsednik ZDA Barack Obama. ZDA in dolgoletna zaveznica Severne Koreje Kitajska so resolucijo usklajevale več tednov.

Mogherinijeva: Resolucija izraz enotnosti in odločenosti
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa je ocenila, da pomeni sprejetje resolucije v VS ZN "jasen izraz enotnosti in odločenosti mednarodne skupnosti" na četrti jedrski poskus Pjongjanga in izstrelitev rakete. "EU bo hitro prenesla resolucijo v evropsko zakonodajo in ocenila, ali je potreben sprejem dodatnih avtonomnih restriktivnih ukrepov, ki bodo dopolnili resolucijo ZN," je povedala Mogherinijeva. Članice EU so doslej uveljavile že vse sankcije ZN proti Severni Koreji, uvedle pa so tudi svoje.