Če je bil general Ri res odstranjen oziroma usmrčen, bi bila to že tretja zamenjava na vrhu vojske od leta 2011. Foto: Reuters
Če je bil general Ri res odstranjen oziroma usmrčen, bi bila to že tretja zamenjava na vrhu vojske od leta 2011. Foto: Reuters
false
Ni povsem jasno, ali so usmrtitve visokih predstavnikov oblasti znak moči ali šibkosti Kim Džong Una. Foto: Reuters
false
V kompleksu Kaesong deluje okoli 120 južnokorejskih podjetjih, v katerih dela kar 54.000 delavcev iz Severne Koreje. Gre za enega redkih skupnih projektov, ki naj bi vodili k zbliževanju obeh držav. Foto: Reuters

Višji predstavniki oblasti v Severni Koreji so sicer že večkrat izginili za daljše obdobje in se potem spet pojavili. Če so poročila o usmrtitvi resnična, pa bi bil general Ri, domnevno usmrčen na začetku februarja, zadnji v vrsti visokopozicioniranih predstavnikov, ki se jih je znebil voditelj Kim Džong Un, poroča BBC.

Razlog za usmrtitev naj bi bila korupcija in frakcijsko zarotništvo, ravno prejšnji teden pa se je na temo boja s korupcijo sestal Centralni komite vladajoče Delavske stranke, na srečanje pa je prišel tudi Kim Džong Un. Državna tiskovna agencija KCNA je takrat poročala, da so na srečanju kritizirali "prakse iskanja privilegijev, zlorabe oblasti in zbirokratiziranosti v stranki", čeprav niso bila omenjena konkretna imena.

Govorice, da je general Ri v nemilosti, naj bi se pojavile že konec lanskega leta. "Ko so bili prejšnji načelniki vojske odstranjeni, so se pozneje spet pojavili na drugih položajih ali bili degradirani. Edina izjema je bil general Ri Jong Jo, ki je bil odstranjen leta 2012 in bil nato zaprt v hišnem zaporu," je za BBC dejal strokovnjak za severnokorejsko vodstvo Mike Madden.

Če je bil Ri res odstranjen, bi bil njegov naslednik - to bi bil lahko general Ri Mjong Su - že četrti načelnik vojske, odkar je Kim Džong Un leta 2011 prevzel vodilni položaj v državi. V času 17-letne vladavine njegovega očeta Kim Džong Ila je imela vojska tri načelnike.

Nekateri opazovalci po poročanju BBC-ja pravijo, da je nedavno ravnanje režima posledica Kim Džong Unove želje po okrepitvi lastnega položaja pred redkim kongresom Delavske stranke, ki bo maja. Ob tem ni jasno, ali tovrstne usmrtitve in izginotja nakazujejo moč Kim Džong Una ali nasprotno, njegovo šibkost.

Do poročil o Rijevi usmrtitvi prihaja nekaj dni po izstrelitvi rakete dolgega dosega, ki naj bi predstavljala test prepovedane raketne tehnologije. Januarja je sicer Pjongjang izvedel svoj četrti jedrski preizkus.

Skupni industrijski park žrtev sporov
Potem ko se je Južna Koreja na severnokorejski jedrski poskus in preizkus rakete odzvala z umikom svojih državljanov iz industrijskega parka Kaesong, ki si ga deli s Severno Korejo, je Pjongjang napovedal zaprtje kompleksa in izgon vseh Južnih Korejcev. Sodelovanje Južne Koreje v parku je pomenilo pomemben vir trdne valute za Severno Korejo.

Severnokorejski Odbor za miroljubno združitev Koreje je vsem Južnih Korejcem zaukazal, naj zapustijo Kaesong, pri čemer lahko s seboj vzamejo le osebne predmete. Pjongjang je napovedal, da bo kompleks zaprl, zasegel vse stroje, dobrine in surovine južnokorejskih podjetij ter da bo Kaesong razglasil za vojaško območje.

Severna Koreja je prekinila tudi vso vojaško komunikacijo z Južno Korejo, ni pa jasno, kako dolgo bo prekinitev stikov veljala. "Južnokorejske sovražne sile bodo same doživele ostro in bolečo ceno, ki jo morajo plačati za zaustavitev industrijskega kompleksa Kaesong," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil severnokorejski odbor.