Severnokorejski voditelj Kim Džong Un med ogledom raketnega centra. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un med ogledom raketnega centra. Foto: Reuters
Severna Koreja v zadnjem času znova stopnjuje napetost. Foto: Reuters

"Naša vodikova bomba je precej večja kot tista, ki jo je razvila Sovjetska zveza," se bahajo na spletni strani severnokorejske vladne agencije DPRK. "Če bi to vodikovo bombo pritrdili na medcelinsko raketo in bi padla na Manhattan v New Yorku, bi bili vsi ljudje tam nemudoma ubiti, mesto pa bi zgorelo v pepel," piše. "Nova bomba presega našo domišljijo," je ob tem za DPRK povedal jedrski znanstvenik Čo Hjong Il.

Gre za zadnjo v vrsti groženj Severne Koreje, kot poroča RTV-jev dopisnik iz Pekinga Uroš Lipušček, pa si Pjongjang s stopnjevanjem groženj daje duška tako zaradi uvedbe ostrih gospodarskih sankcij, ki jih je uvedel proti severni Koreji Varnostni svet ZN-a kot tudi zaradi doslej najobsežnejših vojaških vaj južnokorejske in ameriške vojske v Južni Koreji.

Obrambni strokovnjaki sicer priznavajo, da se severnokorejski medcelinski raketni program širi, a večina jih meni, da država še vseeno ni sposobna izstreliti rakete, ki bi dosegla vzhodno obalo ZDA. Mnogi znanstveniki so tudi skeptični do navedb, da so razvili vodikovo bombo.

Posredno vpletli tudi Slovenijo
"Vsakomur je jasno, da v Pjongjangu zelo pretiravajo s poveličevanjem svoje moči, vendar pa analitiki opozarjajo, da njihovih groženj ni mogoče kar tako zavreči. Prvikrat doslej so na primer zagrozili s preventivnim jedrskim napadom na Južno Korejo," opozarja Lipušček. "Če bi se severnokorejski režim počutil ogroženega oziroma če bi z juga sprožili napad na sever, bi lahko začel tudi takšno samomorilsko akcijo. Edino, po čemer še niso posegli, je napoved vojne Južni Koreji."

Sever je očitno zelo vznemirjen tudi zaradi dejstva, da je v Južno Korejo, preko Južnega kitajskega morja, kar je bilo opozorilo tudi Kitajski, v nedeljo priplula ena izmed največjih ameriških letalonosilk.

Tako v Pekingu kot v Moskvi vse strani pozivajo k razumnosti, za zdaj očitno brez uspeha. V omenjeni spor so v Pjongjangu posredno vpletli tudi Slovenijo.

Severnokorejska Centralna tiskovna agencija je namreč sinoči objavila novico, da je Društvo slovensko-korejskega prijateljstva obsodilo najnovejše manevre ameriške in južnokorejske vojske in zahtevalo od ZDA, da se vzdržijo vseh provokacij in se zavzamejo za sklenitev mirovnega sporazuma s Severno Korejo.