Na novih jedrskih poskusih je bil prisoten tudi Kim Džong Un. Foto: Reuters
Na novih jedrskih poskusih je bil prisoten tudi Kim Džong Un. Foto: Reuters

Kot so zapisali pri KCNA-ju, je severnokorejska vojska pripravljena neusmiljeno uničiti vodstvo Južne Koreje. Južnokorejska predsednica Park Guen Hje je že pozvala vojsko, naj bo pripravljena, poroča BBC. Parkova je dejala, da bo vsaka "nepremišljena provokacija le pot k samouničenju režima Severne Koreje".

Številni jedrski poskusi dvigajo veliko prahu
To je zadnja izmed provokativnih potez Pjongjanga, ki se je ostro odzval na zadnje vsakoletne skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA. Oster je bil tudi odziv na potezo Združenih narodov, ki so uvedli najtežje sankcije po jedrskih poskusih Severne Koreje. V zadnjih tednih redno izvaja takšne in drugačne poskuse ter grozi z novimi preizkusi jedrskih bomb.

Zaradi nenapovedanih jedrskih poskusov sta tudi domnevni zaveznici Rusija in Kitajska potrdili nov sveženj ukrepov proti Pjongjangu. Pred kratkim je Kim oznanil, da so zadostno pomanjšali jedrsko bombo, da jo lahko zdaj namestijo na balistične rakete dolgega in srednjega dosega.

Leta 1968 neuspešen napad na rezidenco
Pjongjang je prek KCNA-ja zagrozil, da je pripravljen predsedniško rezidenco Južne Koreje spremeniti "v morje plamenov in pepela". Ni bilo jasno, kako je potekala vaja oziroma kako je bil simulirani napad izveden, a je v poročilu zapisano, da se je "nesrečno končalo" za predsednico Parkovo.

Južnokorejsko rezidenco so severnokorejski komandosi napadli leta 1968. Poskušali so ubiti tedanjega predsednika Park Čung Heja, a bili neuspešni. Umrlo je sedem Južnih Korejcev in večina izmed 31 severnokorejskih napadalcev.