Premierju Andreju Plenkoviću je po mesecu in pol politične krize uspelo sestaviti novo vlado, ki ima sicer v saboru manj podpore kot tista, vzpostavljena ob lanskih volitvah. Foto: Reuters
Premierju Andreju Plenkoviću je po mesecu in pol politične krize uspelo sestaviti novo vlado, ki ima sicer v saboru manj podpore kot tista, vzpostavljena ob lanskih volitvah. Foto: Reuters

HNS je izdal volivce, to je bitka za poslanske stolčke in navadna trgovina.

Davor Bernardić, vodja opozicijskega SDP-ja (Dnevnik.hr)

Premierju Andreju Plenkoviću je z glasovi 78 poslancev, ki so potrdili sedem novih članov vlade, po mesecu in pol politične krize na Hrvaškem uspelo oblikovati tesno parlamentarno večino.

Plenković je konec aprila prekinil vladno sodelovanje s stranko Most neodvisnih list. Glede na število poslancev, ki so podprli vlado, nova parlamentarna večina ne bo tako močna, kot je bila po predčasnih parlamentarnih volitvah septembra lani, ko je prvo Plenkovićevo vlado podprlo 91 poslancev v 151-članskem saboru.

Vršilec dolžnosti predsednika HNS-ja Predrag Štromar je bil na seji sabora potrjen za novega podpredsednika vlade in ministra za gradbeništvo. Ministrica za znanost in izobraževanje je postala Blaženka Divjak, ki ni članica HNS-ja, a je sodila v kvoto liberalcev.

Hrvaški premier je izkoristil priložnost za rekonstrukcijo vlade in opravil zamenjave na čelu še petih ministrstev. Odstavil je samo predhodnika Divjakove, Pava Barišića, ki je do pred kratkim užival nedvomno premierjevo podporo.

Za notranjega ministra je postavil vodjo svojega kabineta Davorja Božinovića. Ta je bil obrambni minister v vladi premierke Jadranke Kosor. V vladi Kosorjeve je bil minister za pravosodje Dražen Bošnjaković, ki se je zdaj vrnil na svoj nekdanji stolček.

Nov obraz v vladi je dosedanji državni sekretar na ministrstvu za delo in pokojninski sistem Marko Pavić, ki je prevzel vodenje tega ministrstva. Njegov dosedanji vodja Tomislav Ćorić se je preselil na ministrstvo za varstvo okolja in energetiko. Dosedanji minister za gradbeništvo Lovro Kuščević je bil potrjen na čelo ministrstva za upravo.

Nekaj poslancev HNS-ja nezadovoljnih
Vlade niso podprli štirje od devetih poslancev HNS-ja. Napovedali so, da bodo prihodnji teden oblikovali poslansko skupino neodvisnih poslancev. Niso zavrnili niti možnosti, da bi ustanovili novo politično stranko. Nezadovoljnih liberalcev, ki so odšli iz stranke po preobratu na sredni seji glavnega odbora HNS-ja, na kateri so se odločili za sodelovanje v vladi, je namreč mnogo.

Opozicija ostro proti novi koaliciji
Pred izvolitvijo novih članov vlade sta HDZ in HNS podpisala pogodbo o sodelovanju. Sledila je celodnevna saborska razprava, v kateri opozicija ni izbirala besed, s katerimi bi argumentirala svoje trditve o navadni trgovini med vladnima strankama, ki naj bi dodatno zmanjšala pomen politike in politikov v očeh volivcev.

Novi člani vlade so se predstavili na pristojnih parlamentarnih odborih, največ zanimanja pa je izzvala predstavitev Divjakove, od katere opozicija pričakuje, da bo omejila večinski vpliv konservativnih in katoliških krogov na pripravo in izvajanje reforme izobraževanja.

Divjakova je bila med udeleženci nedavnih protestov za izvajanje celovite reforme kurikula, ki so med drugim zahtevali odstop njenega predhodnika in vodilnih ljudi v komisiji za reformo. Danes je napovedala, da v skladu s svojimi ministrskimi pristojnostmi ne bo dovolila nobenega oviranja reforme in da si bo prizadevala za depolitizacijo izobraževanja.

Poslanci narodnih manjšin podprli vlado
Plenković je pred začetkom glasovanja o novih članih svoje vlade pred novinarji napovedal, da bodo za podpredsednika sabora predlagali dolgoletnega poslanca italijanske narodne manjšine Furia Radina, ki je pred nekaj dnevi še zavračal podporo vladi zaradi nestrpnosti nekih članov vrha HDZ-ja do poslancev narodnih manjšin. Vseh osem poslancev narodnih manjših je podprlo Plenkovićevo vlado.

HNS je izdal volivce, to je bitka za poslanske stolčke in navadna trgovina.

Davor Bernardić, vodja opozicijskega SDP-ja (Dnevnik.hr)