O usodi Zdravka Marića bodo odločali v sredo. Sabor bo sicer zasedal še naslednji teden, potem pa sledi premor zaradi lokalnih volitev, ki bodo 21. maja. Foto: Reuters
O usodi Zdravka Marića bodo odločali v sredo. Sabor bo sicer zasedal še naslednji teden, potem pa sledi premor zaradi lokalnih volitev, ki bodo 21. maja. Foto: Reuters
Andrej Plenković je v četrtek trdil, da ima podporo večine poslancev, a ob tem tudi izjavil, da so v HDZ-ju pripravljeni na predčasne volitve. Foto: EPA
Most ni več del hrvaške vladne koalicije

Do takrat naj bi bilo tudi jasno, ali bo hrvaški premier Andrej Plenković oblikoval novo parlamentarno večino, potem ko je v četrtek odstavil tri ministre stranke Most neodvisnih list. Interpelacijo proti Mariću je sprožila opozicijski SDP, ministri za notranje zadeve, pravosodje ter gradbeništvo in energetiko, Vlaho Orepić, Ante Šprlje in Slaven Dobrović, pa na četrtkovi seji vlade niso podprli Plenkovićeve podpore finančnem ministru.

Zaradi tega je hrvaški premier razrešil tri ministre, kar je povzročilo največjo krizo hrvaške desnosredinske vlade od oktobra lani, ko je bila oblikovana po izrednih parlamentarnih volitvah septembra 2016. Petrov se je obrnil tudi na poslance, ki nameravajo zahtevati njegovo razrešitev z mesta predsednika sabora. Pozval jih je, naj čim prej pošljejo najmanj 40 poslanskih podpisov, da bi tudi ta predlog uvrstili na dnevni red.

HDZ zbral podpise za odstavitev Petrova
Medtem je HDZ potrdil, da imajo 79 podpisov poslancev, ki zahtevajo odstop predsednika hrvaškega parlamenta in vodje Mosta Boža Petrova. Generalni sekretar in poslanec HDZ Gordan Jandroković je novinarjem povedal, da Petrov nima več nadpolovične podpore v saboru ter da pričakuje njegov čimprejšnji odstop.
HDZ je po zbiranju podpisov uradno vložil pobudo za glasovanje o nezaupnici Petrovu.

"Ocenjujemo, da obstajajo pogoji, da Petrov ne bo več predsednik sabora. Izgubil je legitimnost. Pričakujemo, da se bo v skladu s tem tudi obnašal," je izjavil Jandroković, ki bo verjetno naslednji predsednik parlamenta.

Obtožbe Marića zaradi Agrokorja
SDP je sprožil pobudo za glasovanje o nezaupnici Mariću zaradi njegovega domnevnega konflikta interesov pri vladnih potezah glede reševanja usode koncerna Agrokor in morebitne Marićeve odgovornosti pri spornih poročilih o poslovanju skupine v času, ko je bil njen direktor za strategijo in kapitalski trg. Poslanec SDP-ja Gordan Maras je v saboru ocenil, da parlamentarna večina ne obstaja več, ter pozval Plenkovića, naj potrdi, da ima večinsko podporo v saboru, ali odstopi.

Mostov poslanec Nikola Grmoja je na seji Marića obtožil, da ni opravljal svojega dela in v dveh ministrskih mandatih ni odredil finančnega nadzora v Agrokorju ter da je še v začetku leta trdil, da glede poslovanja Agrokorja ni razloga za preplah. Obenem je spomnil, da država v koncernu ni izvedla finančnega nadzora od leta 2007. Grmoja je obtožil tudi Plenkovića, in sicer da ščiti lastnika Agrokorja Ivico Todorića.

Odstavljeni ministri prišli na delovno mesto
Medtem je odstavljeni notranji minister Orepić prišel na svoje delovno mesto in novinarjem povedal, da se mora zaradi Plenkovićevih potez "narod bolj kot kadarkoli prej takoj odzvati, saj gre za zlorabo oblasti". Premierja je obtožil, da ščiti določene interesne skupine, v katerih je tudi podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić. Napovedal je, da bo opravljal svoje naloge. Med drugim se bo srečal z madžarskim kolegom Sandorom Pinterom, s katerim naj bi se pogovarjala o izvajanju določil o sistematičnem nadzoru na schengenski meji.

Sočasno z razrešitvijo iz Mosta napovedali odstop vseh svojih ministrov
Hrvaška vlada je na današnji telefonski seji razrešila tudi preostalega člana vladnega kabineta iz Mosta, podpredsednika vlade in ministra za upravo Ivana Kovačića, ki ga v četrtek ni bilo na vladni seji. Po zapletu je izjavil, da bi glasoval tako kot njegovi trije strankarski kolegi.

Kot poročajo hrvaški mediji, so odstavili tudi vse Mostove državne sekretarje, nekatere pa so že nadomestili s kadri iz vrst HDZ.

Približno istočasno, ko se je pojavila informacija o razrešitvah nekaj manj kot deset Mostovih državnih tajnikov, je Petrov novinarjem v saboru napovedal, da bodo vsi Mostovi ministri danes odstopili. Povedal je, da bodo v saboru najprej razpravljali o nezaupnici Mariću, nato pa tudi o njegovem odstopu, če bodo prejeli dovolj podpisov poslancev.

Most ni več del hrvaške vladne koalicije