Brat Henrija Le Masna ga je opisal kot zelo neodvisnega. Zanj je bilo usodno smučanje v neurju. Foto: EPA
Brat Henrija Le Masna ga je opisal kot zelo neodvisnega. Zanj je bilo usodno smučanje v neurju. Foto: EPA
S pomočjo analize DNK-ja so forenziki potrdili, da gre res za Henrija Le Masna. Foto: EPA

Leta 2005 so v italijanski pokrajini Aosta, na višini 3.000 metrov v Alpah na ledeniku v letovišču Valtournenche blizu švicarske meje našli človeške ostanke, smučarsko opremo, ročno uro, drobiž in očala.

A preiskovalcem žrtve ni uspelo identificirati, čeprav so nekaj namigov imeli – oblačila pokojnika so imela izvezene njegove začetnice, elitne lesene Rossignolke, olimpijsko izdajo, pa so si v tistem času lahko privoščili le premožnejši sloji.

Najdlje, kar so preiskovalci prišli pri svojih ugotovitvah, je bilo, da posmrtni ostanki pripadajo moškemu, visokemu okoli 1,75 metra in staremu okoli 30 let, poroča BBC.

Umrl naj bi najverjetneje spomladi, je povedala Marinella Laporta, preiskovalka pri forenzični policijski enoti v Torinu.

Poziv uporabnikom
Prejšnji mesec so ugotovitve tožilstva iz Aoste objavili na Facebooku s pozivom bralcem, naj podatke delijo, še posebej v Franciji in Švici.

Zgodbo so med drugim povzeli tudi francoski mediji in tako je družina iz Francije prepoznala očala, ki so pripadala njihovemu sorodniku, Henriju Le Masnu.

Emma Nassem je zgodbo slišala na lokalnem radiu in takoj pomislila, ali bi lahko šlo za njenega strica, ki je izginil na svoj rojstni dan 26. marca 1954 med smuko v neurju blizu Matterhorna pri švicarski meji. Le Masne je bil navdušen smučar, ki je pred tem enkrat že preživel nesrečo v Alpah.

Brat pisal policiji
Javil se je tudi Le Masnov mlajši brat Roger, danes star 94 let. "Sem brat Henrija Le Masna ... ki je najverjetneje smučar, ki je izginil pred 64 leti. Bil je samski in precej samostojen. Delal je na finančnem ministrstvu v Parizu," je zapisal Roger Le Masne v e-pismu policiji.

Italijanska policija je sporočila, da jim je družina posredovala fotografijo Le Masna z očali, ki so se ujemala s tistimi, ki so jih našli pri posmrtnih ostankih.

Da gre res za pogrešanega Francoza, pa je potrdila tudi DNK-analiza.