Kolumbijski vojaki so v akciji prekoračili mejo z Ekvadorjem, kar je izzvalo hude napetosti. Foto: EPA
Kolumbijski vojaki so v akciji prekoračili mejo z Ekvadorjem, kar je izzvalo hude napetosti. Foto: EPA
V Južni Ameriki znova vre

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je na kolumbijsko vlado naslovil pritožbo zaradi "škandaloznega" vdora na ekvadorsko ozemlje, zatem pa tudi on ukazal premik vojaških sil na mejo. Razlog za zaostritev odnosov v regiji je bila akcija kolumbijske vojske v Ekvadorju, kjer je ubila poveljnika Farca (oboroženi levičarski kolumbijski uporniki) Raula Reyesa in 16 upornikov. Ekvador je tudi izgnal kolumbijskega velesposlanika, Venezuela pa je odpoklicala svojega veleposlanika v Kolumbiji.

Correa povezan s Farcom?
Kolumbijske oblasti trdijo, da imajo dokumente, ki povezujejo Correo s pripadniki Farca. Policijski komandir Oscar Naranjo je dejal, da en dokument prikazuje Reyesa na sestanku z ekvadorskim ministrom za notranjo varnost in razkriva interese Corree za navezavo uradnih stikov s Farcom. Predtem je kolumbijski zunanji minister Fernando Araujo po televiziji obžaloval, da so vojaki v akciji prekoračili mejo in stopili na ekvadorska tla. Correa je po izgonu kolumbijskega veleposlanika pozval k nujnemu zasedanju Organizacije ameriških držav (OAS) in andske skupnosti držav.

Chavez, ki je vodil pogajanja s Farcom, po njegovi zaslugi je bilo izpuščenih šest talcev, je dejal, da je Kolumbija z vdorom v Ekvador kršila njegovo suverenost, ter dodal, da bi podobna akcija na venezuelskem ozemlju pomenila vzrok za vojno. Smrt Reyesa, "dobrega revolucionarja", je označil za strahopeten umor s strani Kolumbije.

K. T.

V Južni Ameriki znova vre