Največja bošnjaška stranka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića si je zagotovila 18 županov in predsednikov občin. Foto: EPA
Največja bošnjaška stranka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića si je zagotovila 18 županov in predsednikov občin. Foto: EPA

Po podatkih osrednje volilne komisije in preštetih skoraj 54 odstotkih glasov si je glavna stranka bosanskih Srbov Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorada Dodika, srbskega člana predsedstva BiH-a, zagotovila 23 županov in predsednikov občin. Največja bošnjaška stranka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića 18, največja stranka bosanskih Hrvatov HDZ BiH pa 15, od tega dve v zavezništvu z drugimi strankami.

Izetbegović je priznal poraz SDA-ja v treh od štirih občin v Sarajevu, kjer je zmagala neformalna opozicijska koalicija štirih strank, t. i. četverica, ki jo sestavljajo Socialdemokratska stranka (SDP), Naša stranka (NS), Neodvisna bosensko-hercegovska lista (NBL) ter Narod in pravica (NiP). Vodstvo so prevzele tudi v več občinah sarajevskega kantona, ki so vejale za trdnjave SDA-ja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ta opozicijski blok, ki se je oblikoval pred lokalnimi volitvami, je predsednika občine dobil v 11 občinah, SDA pa ne vodi niti enega večjega mesta več. V Zenici je še en mandat dobil dosedanji župan Fuad Kasumović kot neodvisni kandidat, v Tuzli je ostal župan iz vrst SDP-ja Jasmin Imamović, v Bihaću pa je še en mandat dobil neodvisni kandidat Šuhret Fazlić.

Izetbegović, ki je v nedeljo zvečer priznal poraz svoje stranke v Sarajevu, je ob tem ocenil, da so se v državi zgodile pomembne spremembe, čeprav niso tektonske. Vztrajal je, da kljub porazom njegova stranka SDA ostaja najmočnejša stranka v državi.

V Srebrenici za zdaj vodi kandidat bosanskih Srbov

V nekdanji muslimanski enklavi Srebrenici, ki je bila leta 1995 prizorišče genocida nad več kot 8000 Bošnjaki, vodi kandidat političnih strank bosanskih Srbov, sedanji župan Mladen Grujičić (SNSD) pred kandidatom bošnjaške koalicije Pobuda moj naslov Srebrenica Alijo Tabakovićem, poroča portal klix.ba. Iz mesta so sicer pred volitvami mediji poročali o več sto prijavah volivcev iz Srbije.

Bakir Izetbegović je priznal poraz SDA-ja v treh od štirih občin v Sarajevu, kjer je zmagala neformalna opozicijska koalicija štirih strank. Foto: EPA
Bakir Izetbegović je priznal poraz SDA-ja v treh od štirih občin v Sarajevu, kjer je zmagala neformalna opozicijska koalicija štirih strank. Foto: EPA

V srbski entiteti Republiki srbski pa se je s hudim porazom spopadla vladajoča stranka SNSD Milorada Dodika. V Banjaluki je bil 27-letni kandidat opozicijske Stranke demokratičnega napredka (PDP) Draško Stanivuković izvoljen s skoraj 54 odstotki glasov in tako je premagal vodilnega politika SNSD-ja Igorja Radojičića. Ta je poraz že priznal.

Dodik je priznal poraz tudi v drugem največjem mestu v srbski entiteti, v Bijeljini, kjer je zmagal kandidat Srbske demokratske stranke (SDS). Tudi Dodik je poudaril, da ostaja njegova stranka SNSD najmočnejša stranka v Republiki srbski.

Volitev se je udeležilo 50 odstotkov volivcev, kažejo podatki volilne komisije. Nekateri poznavalci ocenjujejo, da so tradicionalni volivci bojkotirali svoje stranke zaradi slabega dela. Ankete in poznavalci so že pred volitvami napovedovali, da bi lahko volivci tri vodilne stranke kaznovali zaradi slabega dela in korupcijskih škandalov v času vse globlje krize med epidemijo covida-19. Volilna komisija naj bi končne izide objavila čez nekaj dni.