Nelson Mandela bo 15. decembra pokopan v rojstnem kraju Quno, svet pa se bo od njega poslovil z žalno slovesnostjo pet dni prej. Foto: Reuters
Nelson Mandela bo 15. decembra pokopan v rojstnem kraju Quno, svet pa se bo od njega poslovil z žalno slovesnostjo pet dni prej. Foto: Reuters
Nelson Mandela
Smrt Mandele odmeva po vsem svetu. Foto: Reuters
Svet žaluje za Nelsonom Mandelo
Odzivi na smrt Nelsona Mandele
Poslovil se je Nelson Mandela

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je v petek predstavil uradno žalovanje in pogreb Nelsona Mandele. Program žalovanja je južnoafriška vlada pripravila že pred letom dni, ko je postalo jasno, da je zdravstveno stanje nekdanjega predsednika Mandele zelo resno. Žalne in pogrebne slovesnosti bodo trajale deset dni po smrti, Mandela pa bodo na koncu naslednjo nedeljo, 15. decembra, pokopali v njegovi rodni vasi Qunu. Med 11. in 13. decembrom bo Mandela ležal v predsedniški palači v Pretorii, kjer se bodo od njega lahko še zadnjič poslovili državljani Južne Afrike.

Uradno slovo v torek na stadionu
Osrednja spominska slovesnost z vsemi državnimi častmi in udeležbo državnikov z vsega sveta bo Južna Afrika pripravila v torek, 10. decembra, v Johannesburgu na stadionu SoccerCity. Prizorišče finala zadnjega nogometnega SP-ja 2010 je tudi kraj, kjer je Mandela 11. julija 2010 zadnjič uradno nastopil v javnosti.


Na pogrebu svetovni voditelji in znane osebnosti

Na pogrebu pričakujejo številne svetovne voditelje in slavne osebnosti. Na pogreb naj bi tako prišli vsi nekdanji še živeči predsedniki ZDA, Jimmy Carter, George Bush starejši in mlajši in Bill Clinton ter sedanji predsednik Barack Obama. Pogreba naj bi se udeležili britanski prestolonaslednik princ Charles in drugi člani kraljeve družine, ter številne slavne osebnosti, kot so Oprah Winfrey, Bono in drugi. Med voditelji, ki naj bi se udeležili pogreba, bodo tudi takšni, ki Zahodnjakom niso najbolj pri srcu, kot je recimo zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki ga Mandela ni nikoli zapustil.

Pogrebnih slovesnosti za Nelsonom Mandelo se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, so potrdili v njegovem uradu.

Kot poročajo tuji mediji, bi bilo lahko pogreb Mandele primerjati s pogrebom Winstona Churchilla leta 1965 in papeža Janeza Pavla II. leta 2005, ko se je v Rimu zbralo šest kraljic, pet kraljev in 70 predsednikov držav in vlad, poleg vseh njih pa še približno dva milijona navadnih smrtnikov.

Zastava na pol droga tudi na slovenski predsedniški palači
V Južni Afriki in tudi drugod po svetu so v spomin na velikega človeka zastave na vseh državnih zgradbah spustili na pol droga. Slovenski predsednik Borut Pahor je v znak žalovanja ukazal, da zastave na predsedniški palači danes spustijo na pol droga, enako pa bo tudi na dan pogreba južnoafriškega borca za svobodo, enakopravnost in spravo. Tudi ameriški predsednik Barack Obama je odredil, da morajo zastave na Beli hiši, ameriških diplomatskih misijah, vojaških poslopjih, pomorskih postajah in vojaških ladjah na pol droga ostati do ponedeljkovega sončnega zahoda. Na pol droga bodo po navodilu francoskega premierja Jeana-Marca Ayraulta izobešene tudi francoske zastave.

Od vsepovsod po svetu še vedno prihajajo sožalna sporočila zaradi smrti človeka, ki je Južnoafriško republiko obvaroval pred krvavo državljansko vojno, ko se je odpovedal maščevanju zaradi 27 let, ki jih je preživel v zaporu, in zaradi trpljenja milijonov temnopoltih sodržavljanov, ki jih je s politiko rasne delitve oziroma apartheida zatirala bela manjšina Afričanov, to je potomcev nizozemskih in britanskih priseljencev.

Za Mandelo žaluje cela država in ves svet, še najbolj pa njegova družina, ki je bila ob njegovih zadnjih trenutkih zbrana ob njem. Mandela je umrl v 96. letu starosti po dolgotrajni bolezni.

Svet žaluje za Nelsonom Mandelo
Odzivi na smrt Nelsona Mandele
Poslovil se je Nelson Mandela