Nihče še ne zna oceniti posledic eksplozij v Tjandžinu. Foto: Reuters
Nihče še ne zna oceniti posledic eksplozij v Tjandžinu. Foto: Reuters
Tjandžin
S prizorišča nesreče se še vedno kadi, oblasti so poročale o novih eksplozijah, ki so pristanišče prizadele danes zjutraj. Foto: Reuters
Evakuacije v Tjandžinu

Število žrtev se je torej povzpelo že na 85, a se oblasti bojijo, da jih bo še več, saj na prizorišču še vedno gori, tudi danes pa so od tam poročali o novih eksplozijah, vzrok katerih še ni znan. Med žrtvami je tudi 21 gasilcev, v bolnišnicah pa se še vedno zdravi 721 ljudi, med njimi jih je najmanj 25 v kritičnem stanju. Zaradi uničenih hiš in stanovanj je 6.000 prebivalcev ostalo brez strehe nad glavo.

Vzrok eksplozij, ki so pristanišče v Tjandžinu stresle v sredo in ki so jih zaznali tudi seizmografi, še vedno ni znan. Eksploziji sta odjeknili v razmahu nekaj sekund in sta bili tako močni, da so se zatresle stavbe v polmeru dveh kilometrov. Skladišče je bilo v eksplozijah popolnoma uničeno. Nesrečo zdaj preiskuje več kot 200 jedrskih in biokemičnih strokovnjakov iz kitajske vojske.

Na območju našli tudi natrijev cianid
Prebivalci in oblasti so še vedno zaskrbljeni tudi zaradi strupenih snovi, ki se po eksplozijah širijo po območju, saj je do eksplozij prišlo tudi v skladišču z nevarnimi kemikalijami in na območju so med drugim že našli tudi natrijev cianid. Zaradi možnosti zastrupitev so tako začeli evakuirati prebivalce z območja do treh kilometrov od prizorišča eksplozij.

Tamkajšnji prebivalci so pred tem že izražali jezo nad oblastmi, češ da jih niso ustrezno obveščale o nevarnostih in dejanskih razsežnostih dogodka. Med drugim so jim preprečili vstop na uradno novinarsko konferenco, kjer so pristojni priznali, da še vedno ne vedo, katere kemikalije so bile v času eksplozij na območju. Do zdaj so priznali, da so našli kalcijev karbid, kalijev nitrat in natrijev nitrat.

Pojavljajo se tudi vprašanja, ali niso k eksplozijam morebiti prispevali tudi sami gasilci, ki so z vodo gasili snovi, ki se nanjo odzivajo eksplozivno. Kalcijev karbid namreč reagira z vodo in skupaj tvorita visoko eksploziven acetilen, natrijev cianid pa je topen v vodi in je lahko usoden, če ga zaužijemo ali vdihavamo.

Za varnost ni bilo ustrezno poskrbljeno
Vprašanja porajajo tudi varnostni ukrepi oz. njihov neobstoj. Kot so poročali nekateri kitajski mediji, so namreč odkrili, da skladišče nevarnih snovi ni bilo postavljeno v skladu z varnostnimi predpisi, saj bi moralo po kitajski zakonodaji stati vsaj kilometer proč od stanovanjskih zgradb in pomembnih cest, omenjeno skladišče pa je bilo v neposredni bližini dveh stanovanjskih sosesk, številnih glavnih cest, dveh bolnišnic in nogometnega igrišča.

Evakuacije v Tjandžinu