Christine Lagarde v zadnjih dneh potuje po svetu in lobira za glasove. Med obiskom Lizbone je dejala: 'Nisem kandidatka Francije ali Evrope, ampak kandidatka, ki bo služila vsem 187 državam sklada.' Foto: Reuters
Christine Lagarde v zadnjih dneh potuje po svetu in lobira za glasove. Med obiskom Lizbone je dejala: 'Nisem kandidatka Francije ali Evrope, ampak kandidatka, ki bo služila vsem 187 državam sklada.' Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn se mora braniti obtožb, da je spolno napadel sobarico v newyorškem hotelu. Foto: EPA

Z današnjim dnem se izteka rok za vložitev kandidatur za mesto generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), potem ko je dozdajšnji vodja, francoski finančnik Strauss-Kahn, zaradi obtožb o posilstvu odstopil.

Vse močnejše gospodarske države, kot so Rusija, Indija in Kitajska, so v zadnjem trenutku dejale, da si na tem mestu še naprej želijo evropskega strokovnjaka, čeprav so pred tem pozivale k spremembi ustaljenega vzorca. Lagardovo podpirajo tudi Evropska unija in vrsta manjših držav od Gruzije do Mavriciusa. ZDA in Evropa imata pri glasovanju sicer kar 48 odstotkov glasov, razvijajoče države pa le 12.

Njen edini tekmec tako ostaja guverner mehiške centralne banke Agustin Carstens, ki pa naj bi imel za marsikoga hitro razvijajoče trge preveč konservativna stališča.

Senca zaradi dejanj iz preteklosti
Dvome o primernosti Lagardove pa vzbuja odločitev francoskega sodišča, ki je sporočilo, da bo odločitev o tem, ali bo proti finančni ministrici uvedlo uradno preiskavo o njeni vlogi v primeru arbitraže, objavilo šele 8. julija. To pomeni, da bo IMF o tem, ali je Lagardova najboljša kandidatka za najvišji položaj v skladu, odločal, ne da bi vedel, ali bo proti njej uvedena preiskava.

55-letna Lagardova je namreč obtožena, da ni upoštevala strokovnega mnenja, ko je v sporu med poslovnežem in nekdanjim ministrom Bernardom Tapiejem ter banko Credit Lyonnais odredila zavezujočo arbitražo. Tapie, ki je banki očital slabo vodenje prodaje družbe Adidas, ki je bila takrat v njegovi lasti, je iz spora izšel z 240 milijoni evri odškodnine.

Kot kandidata za direktorja IMF-a se še vedno omenja tudi 52-letni Grigorij Marčenko, guverner kazahstanske centralne banke. Sam je za britanski časnik Telegraph dejal, da se je za njegovo kandidaturo zavzela skupina držav nekdanje Sovjetske zveze, veljal pa naj bi za človeka, ki bi lahko dobil podporo hitro rastočih držav, kot so Kitajska, Rusija in Indija. Kot je dejal, pa zaradi močne podpore, ki se obeta Lagardovi, še ni prepričan, ali se res podati v tekmo za glavni stolček v IMF-u ali ne.

Neslavno slovo Straussa - Kahna
Spomnimo, mesto generalnega direktorja sklada se je izpraznilo, potem ko je dozdajšnji generalni direktor Dominique Strauss-Kahn zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico odstopil. Hitro razvijajoče se države so priložnost izkoristile za poziv k reformi institucije, ki bi morala po njihovem mnenju bolje odražati aktualno stanje v mednarodnem gospodarstvu. Tako so se izrekle proti pravilu, da IMF vedno vodi Evropejec.

Sklad bo polno listo kandidatov za direktorja objavil 17. junija, končna odločitev o izbrancu pa naj bi padla 30. junija.

Od ustanovitve sklada leta 1946 so bili kar štirje izmed desetih direktorjev Francozi, Lagardova pa bi bila prva ženska na tem položaju.