V prvem svežnju naj bi države članice z evrom za pomoč Grčiji prispevale 30 milijard evrov. Foto: EPA
V prvem svežnju naj bi države članice z evrom za pomoč Grčiji prispevale 30 milijard evrov. Foto: EPA
Grčija
Ministri držav evroobmočja bodo načelno potrdili načrt, ki bi ga nato uradno 7. ali 10. maja na izrednem sestanku sprejeli voditelji 16 držav članic z evrom. Foto: Reuters
Atene
Grčijo so včeraj preplavili jezni protestniki, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom. Foto: Reuters
Izredna seja ministrov o Grčiji

Vodja evroskupine Jean-Claude Juncker je pojasnil, da bo Grčija v prihodnjih treh letih prejela 110 milijard evrov, od katerih jih bodo 80 milijard namenile države članice območja evra, preostali del pa Mednarodni denarni sklad (IMF). Načelni dogovor bo evroskupina potrdila na vrhu, ki bo potekal 7. maja.

Vodja IMF-a Dominique Strauss-Kahn je sporočil, da bo sklad svoj del pomoči potrdil še ta teden.

Dogovor je bil sprejet, potem ko je grška vlada sprejela varčevalne ukrepe, ki med drugim predvidevajo višje davke in ukinitev 13. ter 14. plače. Grški sindikati so ukrepe, ki so pogoj za pomoč EU-ja in IMF-a, pričakali na nož.

"Naredil bom vse, da država ne bo bankrotirala," je ob začetku seje grške vlade, na kateri je sporočil, da je bil sprejet dogovor z Mednarodnim denarnim skladom in EU-jem o pomoči Grčiji, dejal grški premier George Papandreou.

In kaj vključuje "vse"? Grčija bo morala v prihodnjih 3 letih privarčevati 30 milijard evrov, proračunski primanjkljaj bo morala do leta 2014 znižati s zdajšnjih 13,6 na 3 odstotke. Državnim uslužbencem in upokojencem bodo ukinili 13. in 14. plačo oz. pokojnino, bodo pa vsi zaposleni, tako v državnem kot zasebnem sektorju, ki na mesec ne zaslužijo več kot 3.000 evrov bruto, dobili 500 evrov za božič ter po 250 evrov za veliko noč in počitnice. Tudi upokojenci, ki imajo manj kot 2.500 evrov pokojnine, bodo dobili 400 evrov za božič ter po 200 za veliko noč in počitnice.

Hkrati se bodo zvišali davki. DDV bodo zvišali z 21 na 23 odstotkov, za 10 odstotkov pa naj bi zvišali tudi davek na tobak, alkohol in gorivo. Zvišali naj bi še davke na razkošne nepremičnine, bazene in razkošne avtomobile ter povečali davek od iger na srečo.

Dogovor še predvideva, da bodo Evropska komisija, IMF in Evropska centralna banka na tri mesece preverjali, kako Atene izpolnjujejo svoje obveznosti.

Grški sindikati napovedujejo stavke
Grški sindikati so ogorčeni: "Izgubili bomo skoraj 30 odstotkov naših dohodkov in tega ne moremo sprejeti," je v odzivu na načrte vlade dejal predsednik sindikata javnih uslužbencev ADEDY Spiros Papaspiros. Pozval je k 24-urni stavki javnih uslužbencev v sredo. Pridružili se jim bodo tudi v največjem grškem sindikalnem združenju GSEE, kjer sporočajo: "Ne morete vedno pričakovati, da bodo delavci plačevali zaradi propadlih politik."

Barroso: Dogovor soliden in kredibilen sveženj
Evropska komisija je po sporočilu grške vlade o sprejetju varčevalnih ukrepov prižgala zeleno luč za pomoč, ki naj bi bila ključnega pomena za ohranitev stabilnosti območja evra. "Komisija meni, da so pogoji za pozitiven odziv na prošnjo grške vlade izpolnjeni, in priporoča sprožitev usklajenega evropskega mehanizma v podporo Grčiji na podlagi dogovorjenega večletnega programa," je pojasnil njen predsednik Jose Manuel Barroso.


Države z evrom naj bi Grčiji sprva pomagale s 30 milijardami evrov
Države evroobmočja naj bi Grčiji v skladu z dogovorom v prvem letu zagotovile 30 milijard evrov pomoči, IMF pa od 15 do 25 milijard. Skupno naj bi Grčija v prihodnjih treh letih potrebovala od 100 do 120 milijard evrov posojil, poleg tega pa naj bi bilo za stabilizacijo grškega bančnega sistema potrebnih še 20 milijard evrov. Levji delež pomoči bo nosila Nemčija kot najmočnejše evropsko gospodarstvo. Nemška kanclerka Angela Merkel je pozdravila grški varčevalni program in dejala, da je to edina možnost za povrnitev stabilnosti evra. Nakazala je, da bi Nemčija svoj del finančne pomoči lahko sprejela že konec prihodnjega tedna.
Izredna seja ministrov o Grčiji