Srbski predsednik Vučić je za Handkeja, ki je zagovarjal Slobodana Miloševića, dejal, da si je nagrado zaslužil tudi zaradi svojih moralnih vrednot. Foto: Reuters
Srbski predsednik Vučić je za Handkeja, ki je zagovarjal Slobodana Miloševića, dejal, da si je nagrado zaslužil tudi zaradi svojih moralnih vrednot. Foto: Reuters

Vučić je Handkeju po telefonu čestital za prejem nagrade in ga povabil na obisk v Srbijo, je pisanje Novosti povzela srbska tiskovna agencija Tanjug. Med pogovorom je srbski predsednik književniku dejal, da si je nagrado zaslužil tako s svojim pisanjem in znanjem kot tudi z intelektualnim pogumom in moralnimi vrednotami, značilnimi za izredne posameznike, je še povzel Tanjug.

Handke naj bi odvrnil, da bo z veseljem obiskal Srbijo in da se veseli srečanja s srbskim predsednikom.

Nagrada Handkeju je sprožila ogorčenje, saj je pisatelj, dramatik, pesnik in esejist tako z deli kot tudi s svojimi dejanji v preteklosti večkrat sprožal polemiko. Med vojnami v nekdanji Jugoslaviji in po njih je tako zagovarjal srbskega predsednika Slobodana Miloševića, v času katerega je bil sedanji predsednik Vučić minister za informiranje.

Združenje Matere Srebrenice pa je v petek sporočilo, da namerava na odbor za literaturo Švedske akademije nasloviti pismo z zahtevo, naj se Handkeju nagrada odvzame. V Srebrenici so namreč sile bosanskih Srbov, ki jih je podpiral Miloševićev režim, leta 1995 izvedle genocid nad Bošnjaki.

Med kritiki odločitve o podelitvi Nobelove nagrade Handkeju je tudi slovenski filozof Slavoj Žižek. V odzivu za Guardian je spomnil, da je Handke to nagrado označil kot "napačno kanonizacijo literature", in poudaril, da letošnja nagrada "dokazuje, da je imel prav".

Obžalovanje nad odločitvijo akademije je med drugimi izrazil tudi ameriški PEN.

Švedska akademija je Handkeju prestižno nagrado namenila za njegovo "vplivno delo, ki z jezikovno iznajdljivostjo raziskuje obrobje in specifičnost človekove izkušnje". Lavreat, ki živi na obrobju Pariza, je v četrtek v prvem odzivu na nagrado dejal, da je "po vseh prepirih" v povezavi z njegovim delom presenečen, da ga je švedska akademija izbrala. Za francosko tiskovno agencijo AFP je še dodal, da gre za "pogumno potezo". "To so dobri ljudje," je poudaril.