Arafat je umrl 11. novembra leta 2004. Foto: EPA
Arafat je umrl 11. novembra leta 2004. Foto: EPA
Tavfik Tiravi
Tiravi že ve imena krivcev. Foto: EPA

Preiskava švicarskega inštituta je nedavno na krvnih madežih, vzorcih urina in sline na obleki ter ščetki za zobe pokojnega palestinskega voditelja odkrili sledi visokoradioaktivnega polonija 210, kar je njegovo vdovo Suho Arafat pripeljalo do ugotovitve, da je bil njen mož zastrupljen, o čemer so prepričani tudi številni Palestinci.

Arafat je leta 2004 umrl v pariški vojaški bolnišnici, kot uradni razlog pa so zdravniki takrat navedli krvavitev v možganih, ki naj bi bila posledica okužbe črevesja.

Zaradi različnih teorij o vzrokih za smrt ikone Palestinske osvobodilne organizacije in namigovanjih o umoru so lani odprli njegovo grobnico v Ramali in vzeli vzorce posmrtnih ostankov, ki so jih nato pregledali švicarski, francoski in ruski strokovnjaki.

Švicarski forenziki so povedali, da rezultati njihove preiskave ne potrjujejo ali izključujejo zastrupitve kot glavnega vzroka smrti, čeprav so sporočili, da se rahlo nagibajo v smeri, da je bil zastrupljen z redkim in visokoradioaktivnim elementom.

Zdaj so se francoski mediji dokopali do izsledkov preiskave skupine francoskih strokovnjakov in po njihovih ugotovitvah je Arafat umrl naravne smrti zaradi "sistemske okužbe". "Poročilo izključuje teorijo zastrupitve in se nagiba k naravnim vzrokom smrti," je povedal vir blizu preiskave.

Katarska televizija Al Džazira je lani prva poročala, da so na Arafatovih stvareh, ki jih je forenzikom predala vdova, odkrili sledove polonija, zaradi česar je francosko tožilstvo na zahtevo Suhe Arafat odprlo preiskavo o morebitnem umoru.

Suha je danes dejala, da je zaradi nasprotujočih ugotovitev zmedena. "Kaj naj si mislimo?" je dejala in dodala, da nikogar ne krivi za soprogovo smrt.

"Zadnjih 15 minut preiskave"
Vodja palestinskih preiskovalcev Tavfik Tiravi je medtem sporočil, da bo po skoraj desetih letih lahko kmalu imenoval ljudi, ki so po njegovih besedah krivi za smrt Arafata.

"Obljubljam, da bo naslednja novinarska konferenca tudi zadnja in bo prinesla na plano ljudi, ki so načrtovali, sodelovali in se zarotili v zadevi," je dejal. "Smo v zadnjih 15 minutah preiskave," pravi Tiravi.