BBC prihodnjega predsednika Donalda Trumpa označuje za nepremičninskega tajkuna in republikanskega avtsajderja. Foto: Reuters
BBC prihodnjega predsednika Donalda Trumpa označuje za nepremičninskega tajkuna in republikanskega avtsajderja. Foto: Reuters
Mike Pence
Prihodnji podpredsednik Mike Pence je na čelu Trumpove tranzicijske ekipe zamenjal Trumpovega podpornika, guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja. Foto: Reuters
Nesoglasja v Trumpovi ekipi?

Ameriški mediji poročajo, da sta dva višja člana Trumpove tranzicijske ekipe, ki sta delala na področju nacionalne varnosti, iz nje odstranjena. Nekdanji kongresnik in predsednik kongresnega odbora za obveščevalne dejavnosti Mike Rogers je v torek napovedal, da odhaja, odpuščen pa je bil po poročanju New York Timesa tudi Metthew Freedman, še en član ekipe, posvečene nacionalni varnosti, sicer lobist in svetovalec korporacij in tujih vlad.

New York Times poroča, da je po besedah enega od članov tranzicijske ekipe vsaj en razlog za odstranitev Rogersa tudi ta, da je kot predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti nadzoroval nastanek poročila o napadih na ameriško diplomatsko poslopje v Libiji leta 2012, ko je bil ubit tudi veleposlanik Christopher Stevens. Poročilo je namreč ugotovilo, da administracija predsednika Baracka Obame ni namenoma zavajala javnosti glede takratnih dogodkov.

Ugotovitve poročila so bile tako v nasprotju s Trumpovim stališčem v predvolilni kampanji, ko je prihodnji predsednik vztrajno napadal Hillary Clinton, zunanjo ministrico med letoma 2009 in 2013, in jo krivil za smrt štirih Američanov v napadu v libijskem mestu Bengazi.

Trump je sicer na čelu tranzicijske ekipe že zamenjal guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja z prihodnjim podpredsednikom Mikom Penceom.

Za menjavami osebne zamere?
Za menjavami naj bi stal Trumpov zet in bližnji svetovalec Jared Kusner. Christie je bil državni tožilec v New Jerseyju, ko so v tej zvezni državi sodili Kushnerjevemu očetu in ga zaprli zaradi utaje davkov, nezakonitega prispevanja za politično kampanjo in nedovoljenih stikov s pričo, poroča BBC.

Rogers naj bi bil blizu Christieju, Freedman pa naj bi bil varovanec Paula Manaforta, nekdanjega vodje Trumpove kampanje, ki je odstopil avgusta.

Trump: Samo jaz vem, kdo so finalisti
Medtem je Trump na družbenem omrežju Twitter skušal pomiriti razburjene. "Odvija se zelo organiziran proces, ko odločam o kabinetu in številnih drugih pozicijah. Samo jaz vem, kdo so finalisti."

Nemiri v Trumpovi ekipi nastajajo teden dni po zmagi na ameriških predsedniških volitvah, kjer je republikanski kandidat v nasprotju z veliko večino javnomnenjskih raziskav premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Nesoglasja v Trumpovi ekipi?