V Pisco je prispela perujska vojska, da bi okrepila varnost po potresu. Foto: Reuters
V Pisco je prispela perujska vojska, da bi okrepila varnost po potresu. Foto: Reuters

Reševalci so v petek po 15 urah kopanja izpod ruševin cerkve rešili dve ženski, upanja, da bi našli še kakšnega preživelega, pa ni. Med potresom po 8. stopnji Richterjeve lestvice je bila cerkev polna, saj je v njej potekala pogrebna slovesnost, ko se je udrla streha.

Reševalne akcije morebitnih preživelih spremljajo številni popotresni sunki in plenjenje trgovin, lekarn in tovornjakov s humanitarno pomočjo. Perujski predsednik Alan García Pérez je zato pozval k miru in zagotovil, da bo pomoč, ki so jo začele dostavljati sosednje države, ZDA in EU, prišla do vseh. Da ropanja ne bodo tolerirali, so s streli v zrak, da bi pregnali plenilce, potrdili policisti v mestu Ica na jugu države.

Na tisoče prebivalcev kljub hladnemu vremenu noči preživlja na prostem, ker so bili njihovi domovi v potresu popolnoma porušeni ali pa so zaradi popotresnih sunkov preveč prestrašeni in se ne želijo vrniti na svoje domove.

Potres se je zgodil v eni od potresno najbolj aktivnih regij na svetu. Leta 1970 je potres s 7,9 stopnje po Richterjevi lestvici v perujskih Andih sprožil plaz, ki je pokopal mesto Yungay, pri tem pa je umrlo 66.000 ljudi.