Srbija in Rusija veljata za tradicionalni zaveznici. Foto: EPA
Srbija in Rusija veljata za tradicionalni zaveznici. Foto: EPA

Vsi načrti za realizacijo plinovoda ostajajo veljavni, saj je ta projekt edina sistemska rešitev za oskrbo jugovzhodne Evrope s plinom.

Sergej Lavrov

Lavrov se je že srečal s srbskim kolegom Ivico Dačićem. Dačić je izpostavil, da Srbija želi postati članica Evropske unije, a da nikoli ne bo proti Rusiji. "Naše članstvo v EU-ju nikakor ne bo oslabilo ali pretrgalo vezi z Rusijo," je poudaril. Srbski minister je zavrnil tudi vsakršno dilemo "ali-ali" in zatrdil, da "želijo tako EU kot tudi nadaljevanja dobrih odnosov z Rusijo". "Zakaj bi se samo od Srbije zahtevalo, da se opredeli ali-ali, medtem ko imajo druge evropske države z Rusijo najbolj razvite gospodarske odnose," je dejal.

"Spoštujemo pogovore Srbije v zvezi z njenim pristopanjem k EU-ju. Naše izhodišče je, da je ustvarjanje linij razdvajanja v Evropi absolutno nesprejemljivo in da je skrajno nujno, da vsi v Evropi živijo v skupnem kulturno-humanitarno-gospodarskem prostoru," je na novinarski konferenci izjavil Lavrov.

"Nobenih sprememb glede Južnega toka"
Glede gradnje plinovoda Južni tok, ki bi ruski plin v Evropo pripeljal mimo Ukrajine, je Lavrov zatrdil, da "ni nobenih sprememb načrta". "Vsi načrti za realizacijo plinovoda ostajajo veljavni, saj je ta projekt edina sistemska rešitev za oskrbo jugovzhodne Evrope s plinom," je poudaril in izrazil je prepričanje, da je ustavitev gradnje le začasne narave. Te besede so se nanašale na zaplete, do katerih je nedavno prišlo v Bolgariji. Tam so namreč pred dobrim tednom po opozorilu Bruslja, češ da projekt ruskega energetskega velikana Gazprom ni skladen s predpisi EU-ja, ustavili vsa dela v zvezi s tem plinovodom.

Ministra sta poudarila odlično gospodarsko sodelovanje med državam

a, Dačić pa se je Lavrovu tudi zahvalil za ključno podporo Rusije stališčem Srbije glede Kosova. "Brez podpore Rusije in nekaterih drugih držav, a predvsem Rusije in Kitajske kot članic Varnostnega sveta ZN-a, bi bila Srbija danes glede vprašanja Kosova v zagotovo izgubljeni situaciji," je dejal.

Glede Ukrajine je vodja ruske diplomacije v Beogradu poudaril, da Moskva podpira krepitev vloge Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pri urejanju krize. Moskva tudi podpira opazovalno vlogo Ovseja v Ukrajini in časovni načrt, ki ga je za rešitev tamkajšnje krize pripravilo švicarsko predsedovanje Ovseju. Kijevu je očital, da tega načrta ne spoštuje.

Lavrov se bo srečal tudi s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem in predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Vsi načrti za realizacijo plinovoda ostajajo veljavni, saj je ta projekt edina sistemska rešitev za oskrbo jugovzhodne Evrope s plinom.

Sergej Lavrov