Sergej Lavrov je dejal, da
Sergej Lavrov je dejal, da "šov" v Kijevu vodijo ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Zahod napenja mišice na vzhod Evrope
Pregnali proruske protestnike

"Če bomo napadeni, bomo zagotovo odgovorili," je dejal v pogovoru za rusko televizijo RT. Ob tem je izpostavil še, da bi napad na ruske državljane v Ukrajini predstavljal napad na Rusko federacijo.


Ukrajinska vojska je mesto Svjatogursk na vzhodu Ukrajine s "protiteroristično operacijo osvobodila" proruskih oboroženih aktivistov, je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo. Svjatogursk, ki ima približno 5.000 prebivalcev, leži 15 kilometrov severno od proruske utrdbe Slavjansk, notranje ministrstvo pa ga je označilo kot strateško točko na meji treh rusko govorečih regij - Donecka, Luhanska in Harkova.

"Če bodo naši interesi, naši legitimni interesi, interesi Rusov neposredno napadeni, kot so bili na primer v Južni Osetiji, potem ne vidim drugega, kot da se na to odgovori v skladu z mednarodnim pravom," je izpostavil vodja ruske diplomacije.

"Ruske sile so na ruskem ozemlju"
Podrobneje svojih izjav o Južni Osetiji ni razložil, je pa odločno zanikal obtožbe Zahoda, da so ruske sile že vstopile na ozemlje Ukrajine. "Edino, kar želim trenutno izpostaviti, je, da so ruske sile na ruskem ozemlju," je dejal. Dodal je, da je to potrdil mednarodni pregled, pri katerem so sodelovale Ukrajina, Evropa in ZDA.

Rusija je avgusta 2008 poslala svoje sile v gruzijsko odpadniško republiko Južna Osetija in nato na ozemlje Gruzije, ki je bilo pod nadzorom Tbilisija, potem ko je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili skušal vnovič vzpostaviti nadzor nad odpadniškim ozemljem. Moskva je nato priznala Južno Osetijo in še drugo gruzijsko odpadniško republiko Abhazijo kot neodvisni državi.

Zahodne države svarijo Rusijo, naj ne pošilja svojih sil na pomoč proruskim aktivistom na vzhodu Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin je v povezavi s tem izrazil upanje, da vojaške akcije ne bo, ni pa takšnega koraka povsem izključil.

Kršenje ženevskega sporazuma
Lavrov je ZDA obtožil, da nadzorujejo dejavnosti ukrajinske vlade. Kot se je izrazil, ZDA "vodijo šov" v Kijevu. Kot dokaz za to je navedel odločitev Kijeva, da obnovi vojaške operacije proti upornikom na vzhodu Ukrajine. Pojasnil je, da so to operacijo sprožili prejšnji teden, takoj po obisku direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia Johna Brennana v ukrajinski prestolnici.

Vodja ruske diplomacije je še ponovil, da Ukrajina ni izpolnila nobene izmed zahtev dogovora, ki so ga sklenili prejšnji teden v Ženevi s ciljem razelektritve krize.

Zahod napenja mišice na vzhod Evrope
Pregnali proruske protestnike