Umor antifašističnega aktivista je sprožil proteste pripadnikov levičarskih gibanj. Foto: EPA
Umor antifašističnega aktivista je sprožil proteste pripadnikov levičarskih gibanj. Foto: EPA
Osumljenec
Za umor je osumljen 45-letni domnevni skrajni desničar. Foto: EPA

Samaras se je odzval na umor 34-letnega antifašističnega glasbenika Pavlosa Fisasa, ki ga je v sredo zabodel domnevni neonacist pred kavarno v atenski četrti Keratsini.

Na kraju umora so prijeli 45-letnega domnevnega člana skrajne desničarske neonacistične stranke Zlata zora, ki se ji je na lanskih volitvah uspelo prebiti v parlament in je po priljubljenosti tretja največja stranka.

Po navedbah policije je priznal, da je zabodel glasbenika, medtem ko je Zlata zora vpletenost v umor zanikala.

Pogreba hiphoperja Fisasa, ki je nastopal pod umetniškim imenom Killah P., se je udeležilo več kot 2.000 ljudi.

Grški premier je po umoru, ki močno odmeva v javnosti kot tudi drugod v Evropi, poudaril, da ne bo dovolil spodkopavanja demokracije.

"Ta vlada je odločena, da naslednikom nacistov ne bo dovolila zastrupljanja našega družbenega življenja ne zločinov, teroriziranja in spodkopavanja temeljev države, v kateri se je rodila demokracija," je poudaril grški premier v televizijskem nagovoru.

Skupaj z vodjo koalicijskih socialistov Pasokom Venizelosom sta se strinjala, da bosta uporabila vse pravne možnosti za prepoved Zlate zore. Po besedah Venizelosa je namreč za Zlato zoro nasilje "prioriteta".

Konkretnih ukrepov proti Zlati zori Samaras sicer ni napovedal. Je pa opozoril, da se država iz več let trajajoče recesije lahko izvije le, če ostane enotna. "Zdrs v nasilje uničuje obete Grčije za dosego razvoja, miru in blaginje," je poudaril. "To ni čas za notranje spore in napetosti," je še dodal.

Zlata zora je bila v zadnjih letih tarča obtožb za niz napadov na nezakonite priseljence. Samaras je prepričan, da bi jo morali po umoru obravnavati kot kriminalno organizacijo.

Stavka javnega sektorja
Medtem se v Grčiji nadaljuje stavka javnega sektorja. Zaposleni v grškem javnem sektorju stavkajo že drugi dan zapored. Sindikalni boj proti načrtovanemu odpuščanju je prizadel predvsem urade in šole.

Učitelji na gimnazijah na primer stavkajo že od ponedeljka. Samo na nujne primere pa so svoje delo omejili tudi zdravniki v državnih bolnišnicah.

Zvečer sindikati pripravljajo solidarnostni koncert pred poslopjem nekdanje državne televizije ERT, ki jo je grška vlada nepričakovano ukinila pred poletjem.

Že v sredo, prvi dan stavke javnega sektorja, se je na ulicah grških mest zbralo več deset tisoč ljudi, protesti pa so večinoma minili mirno.