Iskanje vse redkejših, ki bi pod ruševinami lahko preživeli, se nadaljuje dan in noč. Foto: Reuters
Iskanje vse redkejših, ki bi pod ruševinami lahko preživeli, se nadaljuje dan in noč. Foto: Reuters
Haiti, molitev, pogreb
Po prvih ocenah je na najbolj prizadetem območju porušenih več kot 50 odstotkov vseh stavb.
Haiti
Veliko težavo v mestu predstavljajo roparji. Foto: Reuters
Ranjenci
Ker so bolnišnice porušene, za ranjence skrbijo kar na prostem. Veliko jih zato ne preživi. Foto: Reuters
Vlasta Jeseničnik
Dopisnica RTV-ja je obiskala porušeno prestolnico Haitija. Foto: MMC RTV SLO
Razdejanje na Haitiju

"To je zgodovinska katastrofa. V zgodovini ZN-a se še nismo srečali s čim podobnim," je dejala predstavnica urada ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev Elisabeth Byrs, ki je pojasnila, da so razmere tako hude, ker na na prizadetih območjih tako rekoč ne deluje nobena infrastruktura. Ko je namreč Indonezijo leta 2004 prizadel rušilni cunami, so naprej delovale vsaj strukture lokalnih oblasti.
Izpod ruševin so nekaj zatem potegnili trupli prvega moža misije ZN-a na Haitiju, Tunizijca Hedija Annabija ter njegovega pomočnika, Brazilca Luiza Carlosa da Coste.

Na Haitiju se sicer trudijo čim hitreje pokopavati umrle in po poročanju svetovnih medijev so prebivalci tako obupani, da trupla odvažajo kar s tovornjaki v skupinske grobove na obrobju glavnega mesta Port-au-Prince, ali pa svoje bližnje pokopavajo v že obstoječe grobove na pokopališčih, kjer je to sploh mogoče.

Haitijski minister za civilno zaščito je v petek sporočil, da je v rušilnem potresu sedme stopnje po Richterjevi lestvici, ki je v torek prizadel to že sicer revno državo, umrlo okoli 100 tisoč ljudi, slišati pa je še hujše ocene - številka bi se lahko povzpela celo na 200.000. Do zdaj so jih pokopali že okoli 50.000.

Pomoč še vedno ni dovolj hitra
V petek je minilo odločilnih 72 ur - v tem času bi morda še lahko rešili številne, ki so še vedno ujeti pod ruševinami, zdaj pa je upanja zanje vse manj. Tudi tisti, ki jih uspejo potegniti izpod ruševin, ne preživijo. Na Haiti pomoč namreč še vedno ne prihaja dovolj hitro, primanjkuje hrane, vode, zdravil in zdravniške opreme.

Čeprav so številne države in mednarodne organizacije ponudile svojo pomoč, osnovne potrebščine zaradi porušene infrastrukture ne morejo do ljudi, ki potrebujejo pomoč. Po prvih ocenah je namreč v glavnem mestu, ki ga je potres najhuje prizadel, porušenih najmanj 50 odstotkov stavb.

Dopisnica RTV Slovenija Vlasta Jeseničnik je v neposrednem javljanju iz Port-au-Princea za Dnevnik poročala, da je po vsem mestu mogoče videti na kupe trupel, saj oblasti enostavno nimajo sil in časa, da bi jih odstranile. V mestu se širi neznosen smrad in po besedah Jeseničnikove se razmere slabšajo iz ure v uro. V različnih delih uničenega mesta je okoli tisoč reševalcev iz 18 držav in na otoku nenehno pristajajo letala s pomočjo. Nadzor nad letališčem so prevzeli pripadniki ameriške 82. padalske divizije, ki po navadi skrbi za red in nadzira razmere v najtežjih trenutkih. Jeseničnikova je dejala, da se pozna prihod Američanov, saj se na letališču vzpostavlja red, čeprav je vse skupaj še zmeraj en velik kaos. V prizadetem mestu še vedno ni dovolj zdravnikov in težavo predstavlja tudi razdeljevanje zdravil, medtem ko se prebivalci pritožujejo, da pomoč prihaja prepočasi. Med ljudmi vlada tudi strah pred izbruhom nalezljivih bolezni, predvsem zaradi številnih trupel, ki ležijo na mestnih ulicah.

ZDA prevzemajo nadzor nad letališčem
Ameriški predsednik Barack Obama se je s haitijskimi oblastmi dogovoril, da Združene države začasno prevzamejo nadzor nad letališčem v bližini prestolnice, da bi tako vsaj malo omilili zmedo, ki vlada v zraku, ko poskušajo na majhnem letališču pristajati številna letala s človekoljubno pomočjo.

Reševalci opozarjajo, da v državi vlada brezvladje, usklajenost reševalnih ekip je zelo slaba, varnostne razmere pa povsem nemogoče. Zaradi pomembnosti vsake kapljice vode in drobtine hrane se obupani prebivalci spopadajo med seboj, slišati je tudi streljanje. V torkovem potresu se je porušil tudi glavni zapor v Port-au-Princeu, iz katerega so ušli kriminalci.

Sredstva za prizadete v potresu zbirajo tudi slovenske dobrodelne organizacije, in sicer:

RDEČI KRIŽ:
TRR: 03100-1111122296,
sklic: 937041,
s pripisom: "Potres Haiti".
Zbrana sredstva bo Rdeči križ Slovenije posredoval Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

UNICEF:
Račun: 02085-0017741956
Ime: UNICEF Slovenija
Naslov: Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Namen: Pomoč žrtvam potresa na Haitiju

KARITAS:
TRR: 02140-0015556761,
namen: Haiti
sklic: 8400.

Obljube o pomoči se kar vrstijo
ZDA so na prizadeta območja napotile 3.500 vojakov in 2.500 marincev, Obama in njegov francoski kolega Nicolas Sarkozy pa sta napovedala pripravo konference za obnovo Haitija. Obama je obljubil tudi 100 milijonov dolarjev denarne pomoči, enako vsoto pa je napovedal tudi Mednarodni denarni sklad. Ameriške sile se bodo pridružile več kot 3.000 policistom in pripadnikom mednarodnih mirovnih sil, predvsem pri varovanju letališča, pristanišča in glavnih upravnih zgradb.

Združeni narodi so sporočili, da bodo skušali za pomoč preživelim zbrati pol milijarde dolarjev, razmišljajo pa tudi, da bi nacionalni stadion v prestolnici spremenili v bolnišnico.

Razdejanje na Haitiju