Foto:
Foto:
Domnevni sodelavec Al Kaide Abu Musab Zarkavi.

Predsednik sveta Mohamed Bar Al Ulum je sporočil, da je bilo v torkovih napadih na vernike, ki so praznovali šiitski praznik ašura, ubitih 271 ljudi.


Vabimo vas, da svoje mnenje glede razmer v Iraku izrazite na forumu.

Iraški minister za zdravstvo Kudir Abas pa je dejal, da je bilo v Bagdadu ubitih 71, v Karbali pa 98 ljudi. Ob tem je dodal, da je končno število mrtvih težko določiti, saj so bila trupla razmesarjena, posmrtni ostanki pa so bili zbrani v vrečah.

Svet je razglasil tudi tridnevno žalovanje za mučenike, ki so umrli v napadih v Bagdadu in Karbali. Šiitski verski voditelj ajatola Ali Al Sistani pa je Iračane po napadu pozval k enotnosti in k previdnosti.

Al Kaida zanika vpletenost
V pismu, ki naj bi ga poslala teroristična mreža Al Kaida, je ta organizacija zanikala vpletenost v torkove napade v Bagdadu in Karbali.

Pismo je bilo poslano londonskemu časniku Al Kuds Al Arabi, na njem pa so bile podpisane Brigade Abu Hafs Al Masri. Te so za napad na šiite med verskim praznikom ašura, v katerem je umrlo najmanj 185 ljudi, obtožile ZDA.

Ameriška vojska je v Iraku pred časom odkrila pismo, ki naj bi ga osumljeni terorist Al Zarkavi poslal vodji Al Kaide Osami bin Ladnu. V pismu je zapisano, da bi v Iraku lahko z napadi na šiite povzročili državljansko vojno.