Gruzija je Rusijo tudi obtožila, da je razstrelila železniški most, ki povezuje vzhod in zahod države, kar pa je ruska stran zanikala. Foto: EPA
Gruzija je Rusijo tudi obtožila, da je razstrelila železniški most, ki povezuje vzhod in zahod države, kar pa je ruska stran zanikala. Foto: EPA
Pozivi h koncu vojne ostajajo neuslišani. Foto: EPA
Gruzija je ovita v črnino. Foto: EPA
Podpis mirovnega sporazuma

Medvedjev je o podpisu sporazuma že obvestil ruski varnostni svet, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa naj bi kmalu razkril podrobnosti podpisanega sporazuma, ki sta ga poleg ruskega in gruzijskega predsednika podpisala tudi samooklicana predsednika Južne Osetije in Abhazije, Edvard Kokoiti in Sergej Bagapš.

Vsebina sporazuma javnosti doslej še ni bila predstavljena, znano pa je, da obsega 6 točk, vsebina pa med drugim obsega umik vojaških sil obeh držav na ozemlja pred začetkom vojaških akcij. V Moskvi so kopijo dokumenta o prekinitvi ognja s podpisom Sakašvilija po faksu prejeli danes.

Lavrov: Nimamo časovnega načrta
Po besedah Sergeja Lavrova pa se ruska vojska iz Gruzije ne bo začela umikati, dokler ne bodo ruske enote uvedle "dodatnih varnostnih ukrepov", na to, kdaj bi se to lahko zgodilo, pa je odgovoril: "To ni odvisno le od nas, nimamo časovnega načrta. Umik bo trajal toliko časa, kot bo to potrebno."

Bush zadovoljen, a v dvomih
Ruski podpis sporazuma je pozdravil ameriški predsednik George Bush in ga označil kot "korak, ki ga navdaja z upanjem". Poudaril je, da mora Rusija sporazum zdaj tudi spoštovati in umakniti svoje sile iz Gruzije in da si ne more lastiti obeh separatističnih pokrajin. Že predtem je sicer Lavrov izjavil, da lahko "Gruzija pozabi, da bo ti dve pokrajini še kdaj dobila nazaj".

Ruski "ne" resoluciji
Novica o podpisu je sicer prišla le nekaj ur zatem, ko so bila pogajanja o resoluciji Varnostnega sveta ZN-a z zahtevo po prekinitvi ognja v Gruziji znova neuspešna - tudi tokrat zaradi zahtev Rusije, ki ima pravico veta.

Diplomatski krogi namreč poročajo, da je Rusija vztrajala, da v resoluciji ne sme biti omembe spoštovanja ozemeljske celovitosti Gruzije. "O resoluciji smo želeli glasovati že ta konec tedna, vendar si bomo vzeli toliko časa, kolikor bo potrebno. Ne bomo hiteli z glasovanjem, če vemo, da bo Rusija na besedilo resolucije vložila veto," je ob tem povedal neimenovani zahodni diplomat. Ob tem je poudaril, da to ne pomeni, da bo VS ZN-a ugodil vsem zahtevam Rusije.

Medvedjev in Sakašvili za sporazum
Drugi diplomati 15-članskega sveta so pojasnili, da bodo posvete o novem osnutku resolucije, ki bi formaliziral francoski sporazum o prekinitvi ognja med Gruzijo in Rusijo, najverjetneje začeli v nedeljo. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Moon naj bi zato danes prekinil dopust in začel zasebne pogovore z veleposlaniki ZDA, Rusije in Gruzije.

Medvedjev naj bi francoskemu kolegu Nicolasu Sarkozyju že včeraj zagotovil, da bo Rusija podpisala sporazum o prekinitvi ognja in pri tem spoštovala vse člene tega sporazuma, vključno z obvezo o umiku svojih sil iz Gruzije. Sarkozy je govoril tudi s Sakašvilijem, ki mu je potrdil podpis sporazuma.

Rusija ostaja v Gruziji
A kljub vsem zagotovilom Medvedjeva ruske sile danes ostajajo globoko na gruzijskem ozemlju in nadaljujejo vojaške akcije v okolici gruzijskega mesta Gori.

Ruske sile so ponoči utrdile svoje položaje v bližini vasi Igoeti, od koder jih do Tbilisija loči še 40 kilometrov, s seboj naj bi pripeljale tudi približno 1.000 ljudi, najverjetneje južnoosetijskih prostovoljcev. Popoldne so se iz Igoetija nato umaknili.

Medtem so iz Haaga sporočili, da bodo prihodnji mesec na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) potekala zaslišanja glede tožbe, ki jo je Gruzija v sredo na sodišče vložila proti Rusiji zaradi domnevnega etničnega čiščenja.

K. S./A. P.

Podpis mirovnega sporazuma