Protesti in pozivi k miru se vrstijo ... Foto: EPA
Protesti in pozivi k miru se vrstijo ... Foto: EPA
Vojna je že zahtevala številne žrtve. Foto: EPA
Kdo je sprožil spopade? Foto: EPA
Gruzijci in Rusi so si že dolgo v laseh. Foto: EPA

H Grošlju smo se na MMC-ju obrnili po analizo dogajanja v Gruziji.

Bi si upali s prstom pokazati na eno izmed sprtih strani, Gruzijo ali Rusijo oziroma južnoosetijske borce, da je spodbudila nedavne spopade?
Vzrok je gotovo nerešen status quo, ki je bil vsaj za gruzijsko stran dolgoročno nesprejemljiv. Še bolj pa je vzrok za sedanjo vojno moč iskati v geopolitičnih igrah velikih sil, katerih energetski in politični interesi se najostreje prepletajo ravno na območju Gruzije, ki strateško pomembna država, saj Zahodu na čelu z ZDA omogoča dostop do energentov. Na drugi strani Rusija Gruzijo, kot nekdanjo državo Sovjetske zveze, obravnava kot del svojega vplivnega območja, zaradi česar nasprotuje njenemu približevanju Natu in EU-ju, seveda pa ima Rusija želje po nadzoru vseh energetskih poti na območju. Bolj lokalen razlog za vojno pa je očitno gruzijska, ob ameriški podpori, strateška igra, s katero bi lahko dolgoročno zmanjšali vpliv Rusije v regiji. Gruzija je namreč Rusijo izzvala kljub jasnim in grozečim ruskim opozorilom in samo popolni nepoznavalec in laik ali pa nekdo z jasno strateško kalkulacijo in nekdo, ki pričakuje širšo mednarodno podporo, bi se odločil za napad na Južno Osetijo v tem trenutku.

Imate osebno razlago za to?
Sam menim, da je Gruzija želela neposreden ruski odgovor, saj s tem pričakuje, da bo dosegla svoj cilj, ruski umik iz Južne Osetije in Abhazije. Gre za to, da je Rusija morala odgovoriti na gruzijski napad, če je želela ostati kredibilna sila v obeh odcepljenih regijah in če je želela ohraniti svoj vpliv v regiji. Ko je to storila, pa je postala stran v konfliktu, kar poudarjajo predvsem ZDA in Gruzija. Ko je postala stran v konfliktu, pa je gruzijsko vodstvo pričakovalo, da bo s podporo ZDA doseglo, da bi v obe regiji prišle neke vrste mednarodne mirovne sile, vsaj mešane zahodno-ruske mirovne sile, kar bi pa dolgoročno zmanjšalo vpliv Rusije v obeh odcepljenih regijah. Na ta scenarij nakazuje kar nekaj gruzijskih potez, npr. nenavadno silovito obstreljevanje Južne Osetije, potem pa hiter umik gruzijskih sil, četudi niso bile pod neposrednim ruskih vojaškim udarom. Vse pa so presenetili silovitost in hitrost ruskega odziva ter njegov obseg.

Kaj je razlog za to?
Rusija je želela pokazati vsem državam v svoji okolici, še posebej pa kavkaškim, kaj se zgodi državi, ki se odloči, da izzove novo in prerojeno Rusijo. Seveda je zato tudi ideja, da se bo Rusija kar tako umaknila iz obeh pokrajin, kar zahtevajo Gruzija in ZDA, precej naivna, saj dejansko Zahod nima ničesar, s čimer bi lahko Rusijo prisilil k popuščanju, medtem ko ima Rusija kar nekaj adutov, od energije pa do tega, da drži v rokah usodo operacije ISAF v Afganistanu, ki se pretežno oskrbuje preko ruskega zračnega prostora. Zato so vsakršne zamisli o sankcijah zoper Rusijo daleč od realnosti.

Kot prihajajo poročila zdaj, se gruzijske sile umikajo in se želijo pogajati, ruska letala pa napadajo. Menite, da bo Rusija kmalu prekinila napade in upoštevala opozorila mednarodne skupnosti ali pa bo še naprej s silo ščitila svoje "brate" v Južni Osetiji? Kako daleč si upa Rusija?
Mislim, da sem delno odgovoril zgoraj. Rusija se bo na neki točki ustavila v znak dobre volje, vendar pa bo v primeru neugodnega razvoja pogajanj zopet povečala pritisk na gruzijsko stran. Rusija pri tem ve, da je zdaj postala gospodar na svojem dvorišču in da lahko Zahod glede tega naredi zelo malo.

Na kakšni ravni je oborožitev južnoosetijskih upornikov? Kakšna pa je primerjava vojaške oborožitve Gruzije in Rusije?
Južnoosetijske sile so v primerjavi z gruzijskimi zanemarljive, zaradi česar je tudi bil začeten gruzijski prodor tako uspešen. Kar se tiče vojaškega razmerja med Rusijo in Gruzijo, pa je slednja vojaško v podrejenem položaju. Pri tem je treba vedeti, da je ruska vojaška premoč ogromna. Tako ima samo rusko severnokavkaško vojaško območje, ki izvaja vojaške opreacije v Gruziji, več vojakov in tehnike, kot pa celotna gruzijska vojska, ki se je v zadnjih letih močno okrepila predvsem z uvozom tehnike in opreme iz Ukrajine in nekaterih evropskih držav (Litva, Češka …). Gledano strogo vojaško, lahko Rusija doseže hitro vojaško zmago, tako kot ZDA v Iraku, vendar pa Rusija ne bo krenila nad Tbilisi ali v nekakšno menjavo režima, ker ji to trenutno ne ustreza. Seveda pa se to lahko spremeni glede na potek poznejših pogajanj.

Menite, da lahko do hudih spopadov pride tudi v drugi separatistični pokrajini Abhaziji? Ali bi Rusija podprla neodvisnost Abhazije in Južne Osetije?
Omejeni napadi se bodo zgodili predvsem zaradi čisto vojaških in taktičnih potreb, saj je sama ločitvena črta, vojaško gledano, neugodna in ruske sile bodo gotovo zasedle sotesko Kodori, kaj več pa tam v tem trenutku ni mogoče pričakovati.

Anja Pavlič/K. S.