Irina Vereščuk. Foto: RTV Slovenija
Irina Vereščuk. Foto: RTV Slovenija

Kot je v pogovoru za RTV Slovenija dejala pravnica in nekdanja častnica ukrajinske vojske, ki je tudi ministrica za vrnitev zasedenih ozemelj, je ruska vojna v Ukrajini lekcija za vse države in za vse nas.

"Isti piloti, ki so leta 2016 z vojaškimi letali bombardirali Sirijo, zdaj, leta 2022, bombardirajo naš Harkov. To je nedoumljivo," je bila jasna in dodala, da tudi če se zračni prostor zapre le delno, morajo to odločitev sprejeti bodisi Nato bodisi ZDA bodisi druge države.

"Prosimo, naj nam zagotovijo protiletalsko obrambo. V našem jeziku je to PPO, to so tri črke, a zdaj ključnega pomena za nas in za svet. Prosimo vas za bojna letala, kajti naši vrhunski piloti, ki delujejo posamično, po deset, po dvajset v skupini, bodo naredili nemogoče. Ubranili bodo nebo nad državami Nata in vsega civiliziranega sveta," je dejala.

Po njenih besedah Ukrajinci hočejo, da se jih čim prej sprejme v Evropsko unijo. "Zelo pomembno je vedeti, da so nas leta 2013 na Trgu neodvisnosti podprli voditelji Unije, svobodnega sveta. Tedaj, ko smo se bojevali za vrednote vsega sveta, za svobodo, ko je ugasnilo na desetine življenj naših fantov in deklet," je pojasnila želje svojih rojakov.

Zahvala slovenskemu premierju

Ali podpredsednica ukrajinske vlade verjame, da bosta Krimski polotok in Doneški bazen spet ukrajinska? "To, ali verjamem, ali sem prepričana ... Vem, da bo. Putin ves čas kot mantro ponavlja, naj se odrečemo Krimu, Doneškemu bazenu, a se to ne bo zgodilo," odgovarja.

Zahvalila se je tudi slovenskemu premierju Janezu Janši, ki je po njenih besedah mirno, ne glede na zemljepisno majhnost Slovenije, ne glede na njen geopolitični vpliv, rekel voditeljem: "Zaprite zračni prostor nad Ukrajino." "Naredite to, da ne bomo več tako trpeli," je dodala sama.

Irina Vereščuk pa ni le ministrica, ampak tudi žena in mati. Mož častnik in starejši sin sta na fronti. "Sem kot vsaka žena, kot vsaka mama, sestra. Meni in moji družini je zelo hudo gledati, kako umirajo civilisti, kako umirajo ljudje," je dejala.

Pogovor s podpredsednico ukrajinske vlade

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.