Pri tem je poudaril, da je Iran poudarjal vprašanja, ki so bila popolnoma nepovezana z jedrskim sporazumom.

Za pogajanja, ki so potekala v hotelu v Dohi pod vodstvom posebnega ameriškega odposlanca Roberta Malleyja, sprva ni bilo napovedano, koliko dni bodo trajala. V sredo zvečer pa je tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva sporočil, da so se razprave v Dohi zaključile.

"Čeprav smo zelo hvaležni Evropski uniji za njena prizadevanja, smo razočarani, da se Iran ponovno ni pozitivno odzval na pobudo EU-ja in da zato ni bil dosežen noben napredek," je povedal tiskovni predstavnik.

Tudi koordinator pogajanj s strani EU-ja Enrique Mora je potrdil, da pogajanja niso prinesla napredka, za katerega si je prizadeval EU, a je vseeno poudaril, da si bodo še naprej in s še večjo nujnostjo prizadevali doseči dogovor z Iranom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranski zunanji minister Husein Amir Abdolahjan je večkrat dejal, da Iran v Dohi resno namerava skleniti dogovor, vendar ne bo prekoračil svojih "rdečih črt". Iranska tiskovna agencija IRNA je te definirala kot odpravo vseh sankcij, povezanih z jedrskim sporazumom, vzpostavitev mehanizma za preverjanje njihove odprave in zagotovitev, da ZDA ne bodo ponovno odstopile od sporazuma.

V luči tega je ameriški tiskovni predstavnik opozoril, da je Iran tako kot prej tudi v Dohi izpostavil vprašanja, ki so popolnoma nepovezana z jedrskim sporazumom, in ni bil pripravljen sprejeti temeljne odločitve o tem, ali želi oživiti sporazum ali pa ga pokopati.

ZDA so leta 2018 pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa enostransko odstopile od sporazuma, uradno znanega kot skupni celoviti načrt ukrepanja (JCPOA). ZDA so zatem ponovno uvedle tudi sankcije proti Iranu, ki je posledično začel opuščati zaveze iz sporazuma.

Iran se s svetovnimi silami že dlje časa pogaja o oživitvi sporazuma, ki je Teheranu v zameno za omejitev jedrskega programa ponudil omilitev sankcij. V pogajanjih neposredno sodelujejo Iran ter Francija, Nemčija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska, posredno pa tudi ZDA.

Pogajanja so sicer marca zastala, predvsem zaradi zahteve Irana, da se Islamsko revolucionarno gardo umakne z ameriškega seznama terorističnih organizacij.