Pred Hondurasom je več držav pogodbo ratificiralo avgusta, na 75. obletnico jedrskega napada na Hirošimo. Foto: AP
Pred Hondurasom je več držav pogodbo ratificiralo avgusta, na 75. obletnico jedrskega napada na Hirošimo. Foto: AP

Kot so sporočili Združeni narodi, je v soboto pogodbo, ki prepoveduje uporabo, razvoj, proizvodnjo, preizkušanje, nameščanje in hrambo jedrskega orožja ter grožnje z njim, ratificiral Honduras.

"Ratifikacija 50. države omogoča, da pogodba začne veljati," je na Twitterju sporočila Mednarodna kampanja za odpravo jedrskega orožja (ICAN). Ta je leta 2017 za prispevek k jedrskemu razoroževanju dobila Nobelovo nagrado za mir.

Dogodek je pozdravil tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres in dejal, da je "popolna odstranitev jedrskega orožja največja razorožitvena prioriteta te organizacije", poroča Guardian. Iz Mednarodnega odbora Rdečega križa pa so dejali: "Danes smo dosegli zmago za človečnost in obljubo o lepši prihodnosti." Pogodba bo začela veljati 22. januarja 2021.

Držav z jedrskim orožjem ni med podpisnicami

Pogodbo je Generalna skupščina ZN-a potrdila julija 2017. Jedrske države (ZDA, Združeno kraljestvo, Francija, Kitajska in Rusija) ter članice Nata, tudi Slovenija, k pogodbi niso pristopile z utemeljitvijo, da je v določenih delih preveč radikalna in nerealna. Jedrske države ob tem trdijo, da njihovo orožje služi kot sredstvo odvračanja in da ostajajo zavezane pogodbi o neširjenju jedrskega orožja. ZDA in Rusija se poleg tega pogovarjajo o novi dvostranski pogodbi o omejitvi jedrskega orožja.

Podpisnice so med drugim Nigerija, Malezija, Irska, Malta, Tuvalu, Tajska, Mehika, Južna Afrika, Bangladeš, Nova Zelandija, Vietnam in Vatikan.