Na Kalabrijo so prispele še krste s tremi žrtvami, ki naj bi jih pokopali kmalu, medtem ko bo najmlajša žrtev pokopana v Nemčiji. Foto: EPA
Na Kalabrijo so prispele še krste s tremi žrtvami, ki naj bi jih pokopali kmalu, medtem ko bo najmlajša žrtev pokopana v Nemčiji. Foto: EPA
Krajevni duhovnik
Tudi pogreb ostalih treh žrtev bo zaprt za širšo javnost in medije. Foto: Reuters

Šest Italijanov, starih od 16 do 38 let, je bilo prejšnji teden ubitih s streli v glavo pred italijansko restavracijo v nemškem mestu Duisburg. Pokol je bil obračun med mafijskima klanoma iz Kalabrije na jugu Italije. Italijanska policija je dovolila pogreb, a je vpoklicala okrepitve in prepovedala sicer običajno procesijo s krsto od cerkve in do pokopališča, saj se je bala morebitnega izbruha nasilja. Zaradi sovražne nastrojenosti domačinov do medijev so novinarjem svetovali, naj se ne udeležijo pogrebne slovesnosti.

Dvojna kazen za Kalabrijce
Pogreba bratov Francesca in Marca Pergole, starih 22 in 20 let, se je udeležilo okoli 200 članov družine, prijateljev in krajevnih oblastnikov, ki so žrtvam namenili aplavz ob prihodu krst iz cerkve.

Župan Siderna Alessandro Figliomeni je družino ubitih bratov opisal kot delovne ljudi, ki so spoštovali zakone. Medije je ob tem pozval, naj ne prikazujejo vseh vaščanov kot kriminalcev. "Mi, Kalabrijci, smo dvojno kaznovani, saj moramo živeti s težavo organiziranega kriminala in z medijskim poročanjem, ki uničuje podobo pokrajine, kjer je večina prebivalcev poštenih", je dejal župan.

Krajevni škof Gaincarlo Bregantini je poslal sporočilo neznanemu morilcu, v katerem je zapisal: "Bog te je videl in te bo poklical na odgovornost zaradi krvi, ki si jo prelil."

Vse se je začelo z jajcem
Pokol je posledica 16-letnega spora znotraj kriminalne organizacije Ndrangeta, kalabrijske verzije sicilijanske mafije, ki je v teh letih terjal že 20 življenj. Spor naj bi izviral iz zamere ob incidentu na karnevalu leta 1991 v mestu San Luca, ko je član mafijske družine Strangio-Nirta vrgel jajce v člana družine Pelle-Romeo, ki se je zato maščevala. Takrat naj bi se po poročanju italijanskih medijev rodilo "maščevanje San Luce."

Obe družini sta izvedli več maščevalnih umorov do leta 2000, ko sta sklenili premirje, ki je trajalo do božiča lanskega decembra. Takrat je bila pred vrati svojega doma ubita 33-letna žena botra Giovannija Nirte. Obračun v Duisburgu je bil po domnevah policije maščevanje za ta umor, zato se oblasti v Italiji bojijo novega nasilja.

Največja kriminalna združba
Kalabrijska mafija naj bi imela kar 36 milijard evrov letnega prihodka, kar jo postavlja ob bok z največjimi podjetji v Italiji. Italijanske tajne službe so v nedavnem poročilu zapisale, da je Ndrangetha najnevarnejši kriminalni sindikat v državi in eden največjih mamilarskih kartelov na svetu.

C. R.