Policija je Grgića zaman skušala prepričati, naj se preda. (fotografija je simbolična) Foto: EPA
Policija je Grgića zaman skušala prepričati, naj se preda. (fotografija je simbolična) Foto: EPA
Hrvaška policija ustrelila bombaša

40-letni Ivica Grgić je v ponedeljek zvečer zasedel bencinsko črpalko in se povzpel na cisterno, ki je bila tam parkirana. Grozil je, da bo vse skupaj razstrelil, pri tem pa ni postavil nobene zahteve in je očitno le hotel vzbuditi pozornost.

Drama se je iztekla po 16 urah, ko je moški na policiste odvrgel dve bombi, ti pa so ga ustrelili. Ena od odvrženih bomb je eksplodirala in ranila policista. Ko se je veteran pripravljal, da odvrže naslednjo bombo, so ga policisti ustrelili.

Predstavniki policije so zatrdili, da so naredili vse, da bi Grgića odvrnili od njegove namere. Zgodaj zjutraj so se policisti odločili za akcijo, ker so mislili, da je zaspal. Uporabili so elektrošoker, vendar jih je presenetil, ko je vrgel bombo.

Grgić naj bi trpel za posttravmatskim stresnim sindromom zaradi sodelovanja v vojni in naj bi se za skrajno dejanje odločil zaradi slabega socialnega položaja ter nerešenega statusa vojnega veterana, ki bi mu prinesel pravico do pokojnine.

Živel naj bi skupaj s svojim bratom, s katerim sta se preživljala z okoli 65 evri socialne pomoči na mesec, potem ko je izgubil službo varnostnika.

Hrvaška policija ustrelila bombaša