S protestniki preplavljena prestolnica Poljske. Foto: EPA
S protestniki preplavljena prestolnica Poljske. Foto: EPA
Protidemonstracije so potekale z močno prisotnostjo verske motivike. Foto: EPA

proti EU-ju.

Demonstracije za Evropo so pripravile parlamentarne in zunajparlamentarne opozicijske stranke pod geslom Mi smo in ostajamo v Evropi, podpira pa jih tudi nekdanji poljski predsednik Bronislaw Komorowski. Ta je posvaril, da bi razpad EU-ja pomenil črni scenarij za Poljsko.

"Tu smo, ker verjamemo v poljsko zakonodajo, poljsko svobodo in skupno delovanje v EU," je dejal na shodu. "Želimo sporočiti, da ne bomo podlegli nočni mori avtoritarne vlade," pa je dejal nekdanji zunanji minister, vodja Državljanske platforme Grzegorz Schetyna.

Protestniki opozarjajo, da vladajoči konservativci vodijo nedemokratično administracijo, ki krši evropske vrednote.

"Pogum, Poljska"
Protesti proti EU-ju, na katerih se je po navedbah AFP-ja zbralo okoli 2.500 ljudi, pa potekajo pod geslom Pogum, Poljska.

Njihov namen je med drugim javno podpreti poljsko vlado v vse bolj žolčnih sporih z EU-jem in pokazati nasprotovanje vmešavanju Bruslja v notranje zadeve Poljske. EU je predvsem "tvorba levice in liberalcev, ki poskušajo uničiti identiteto in suverenost evropskih držav", je ocenil vodja Nacionalnega gibanja Robert Winnicki.

"Nismo proti Evropi, toda ne želimo, da bi nam kdorkoli narekoval, kaj moramo delati," je dejal eden od udeležencev protesta. To po njegovih besedah velja tako za notranjepolitične zadev kot za vprašanja glede sprejemanja migrantov.

Ukinjen svet proti diskriminaciji
Odkar na Poljskem od novembra lani vlada nacionalistična konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS), se pogosto pojavljajo napetosti med Brusljem in Varšavo. Evropska komisija je po spornih reformah medijske zakonodaje, ustavnega sodišča in policijskih pooblastil sprožila preiskavo o pravni državi na Poljskem, ki je v zadnjega pol leta skrajno razklana med nasprotniki in podporniki vladajoče stranke.

PiS je sicer ta teden še dodatno prilil olja na ogenj, ko je ukinil nacionalni svet proti rasni diskriminaciji, ksenofobiji in nestrpnosti. Telo, ki ga je prejšnja vlada vzpostavila z namenom boja proti rasizmu in preiskavi zločinov iz sovraštva, naj bi bilo po mnenju aktualne vlade "neučinkovito", zato naj bi njegovo delo zdaj prevzele "učinkovitejše" javne institucije, je napovedal vladni predstavnik Rafal Bochenek.

Poljski ombudsman za človekove pravice in opozicija potezo ostro obsojata, saj da se število zločinov iz sovraštva na Poljskem v zadnjem letu povečuje. Poljsko tožilstvo je tako lani preiskovalo 1.500 primerov rasno ali drugače diskriminatorno motiviranih zločinov, medtem ko je bilo še leta 2009 to število 60.