Biden je miril Poljski strah pred Rusijo. Foto: Reuters
Biden je miril Poljski strah pred Rusijo. Foto: Reuters
Ščit
Čeprav je večina Poljakov in Čehov nasprotovala postavitvi protiraketnega ščita na svoje ozemlje, sta bili Poljska in Češka vlada po odpovedi načrta o ščitu močno razočarani. Foto: EPA

"Poljski se zdi novi protiraketni projekt zelo zanimiv in pomemben. Pri njem smo v primerni meri pripravljeni sodelovati," je ob obisku podpredsednika ZDA Josepha Bidna dejal poljski premier Donald Tusk.

Poljska in Češka sta bili precej prizadeti, ko se je administracija predsednika ZDA Baracka Obame odločila, da opusti načrt predhodnika Georgea Busha o postavitvi delov protiraketnega ščita v Evropi, natančneje radarja na Češkem in desetih prestreznikov na Poljskem. Nov načrt predvideva najprej odpošiljanje na morju nastanjenih prestreznih raket, nato pa postavitev sistemov na kopnem. V skladu s tem bi Poljska lahko gostila prestreznike SM-3, katerih tarča so rakete kratkega in srednjega dosega.

Rusija do novega načrta manj zadržana
Biden je v Varšavi, prvi postaji svoje evropske turneje, poudaril, da bo nov sistem učinkovitejši in bo pokrival večji del Evrope.

Rusija je pozdravila odločitev Obame, da opusti načrt o protiraketnem ščitu, ki mu je ostro nasprotovala, saj ga je videla kot neposredno grožnjo svoji varnosti.

Biden miri: Poljska je naša zaveznica
Manj zadovoljstva z odločitvijo Washingtona je bilo na Poljskem. Varšava je zaskrbljena, da ZDA izgubljajo zanimanje za Zahodno Evropo. Bidnov obisk je namenjen ravno miritvi podobnih skrbi. Poljska je ena od "najtesnejših zaveznic" ZDA, je zatrdil ameriški podpredsednik in se državi zahvalil za pripravljenost sodelovati pri novi protiraketni obrambi. Političnemu vrhu v Varšavi je zatrdil, da Obama z Rusijo ne bo sklepal dogovorov, ki bi prizadeli njeno varnost.

Po pogovorih s poljskim predsednikom Lechom Kaczynskim, znanim po svoji protiruski retoriki, je poudaril pomembnost člena 5 Severnoatlantske pogodbe zveze Nato v katerem piše, da napad na eno članico pomeni napad na vse članice. Poljska, ki se je severnoatlanstkemu zavezništvu pridružila pred desetletjem, se že dlje časa pritožuje, da ne gosti ameriških oporišč ali večjih vojaških namestitev, čeprav je prispevala vojake za ameriški zavezniški misiji tako v Iraku kot Afganistanu.

Biden bo iz Poljske odpotoval še na Češko in v Romunijo.