Predsednica poljske vlade Beata Szydlo zavrača očitke Billa Clintona. Foto: Reuters
Predsednica poljske vlade Beata Szydlo zavrača očitke Billa Clintona. Foto: Reuters
Poljska
Protivladni protesti na Poljskem. Foto: EPA

"Poljska in Madžarska, ki ne bi bili svobodni brez ZDA in konca hladne vojne, sta se odločili, da jima demokracija prinaša preveč težav. Želita si vodstvo po vzoru Putina; dajte nam avtoritarnega diktatorja in tujcem ne pustite blizu. Se vam to zdi znano?" je prejšnji teden na predvolilnem zborovanju ameriških demokratov dejal Clinton.

Kaczynski Clintonu svetuje zdravniško pomoč
Poljska premierka Beata Szydlo je ocenila, da je Clinton pretiraval in od njega zahtevala, da se Poljski opraviči. Predsednik desno usmerjene vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslav Kaczynski pa je kritiziral primerjavo s Putinom in Clintonu svetoval, naj si poišče zdravniško pomoč. "Vsak, ki trdi, da na Poljskem danes ni demokracije, mora poiskati zdravniško pomoč," je bil v torek oster Kaczynski, ki v poljski vladi sicer nima nobenega položaja.

Szijjarto: Clinton nima razloga za žalitev
Na Madžarskem se je odzval zunanji minister Peter Szijjarto, ki je v torek poudaril, da Clinton ve, da Madžari o prihodnosti Madžarske odločajo na demokratičnih parlamentarnih volitvah. "Mogoče mu odločitve Madžarov niso všeč, a to ni dovolj velik razlog, da jih nekdanji ameriški predsednik žali," je dodal Szijjarto.

Premočni zmagi PiS-a in Fidesza
Na zadnjih parlamentarnih volitvah oktobra 2015 je na Poljskem z absolutno večino zmagala stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki je v parlamentu (sejmu) zasedla 235 od 460 sedežev. Po prevzemu oblasti je nova vlada sprejela nekaj ukrepov (reforma ustavnega sodišča, delovanje medijev), zaradi katerih ji opozicija očita, da ogroža demokracijo in si skuša na splošno podrediti državo. Na Poljskem so v zadnjih mesecih že večkrat potekali protesti proti oblasti. Manj dejavna je opozicija na Madžarskem, kjer je aprila 2014 na volitvah že drugič zapored stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana dobila dvotretjinsko večino, to je 133 od 199 sedežev v parlamentu.

EK s pomisleki glede pravne države na Poljskem
S stanjem pravne države na Poljskem se ukvarja tudi Evropska komisija (EK). Kolegij komisarjev je pregledal osnutek mnenja o pravni državi in prvega podpredsednika Fransa Timmermansa pooblastil, da ga v ponedeljek sprejme, razen če poljski organi do takrat ne bodo sprejeli ukrepov, ki bi odpravili pomisleke Bruslja. Pomisleki se nanašajo na imenovanje članov ustavnega sodišča, spremembe zakona o ustavnem sodišču in učinkovitost ocene ustavnosti nove zakonodaje. Če bo Timmermans sprejel uradno mnenje komisije in bo to posredovano poljski vladi, bo ta imela dva tedna časa, da se o mnenju izreče. Na podlagi poljskega mnenja bi komisija nadaljevala dialog in poskušala najti rešitve za pomisleke.