Kot poročajo hrvaški mediji, nekaterim mestom v Istri težave povzročajo obilne padavine in visoko plimovanje morja. Zaradi naraslega morja je promet močno otežen v Pulju in Rovinju, kjer je voda zalila tudi nekaj lokalov in restavracij ter poplavila glavni trg. Težave imajo tudi v Poreču in na Reki, kjer so prav tako poplavljene nekatere ulice. O narasli vodi poročajo tudi iz mesta Cres na istoimenskem otoku.

Sorodna novica Morje zalilo nižje predele obale: v Piranu premikalo avtomobile, škoda tudi v stanovanjih in lokalih

Voda je zalila vozila na puljski rivi, na eno od ulic v Pulju pa je padlo drevo. Na terenu so vse dežurne službe komunalnih podjetij, prizadeta območja pa je obiskal tudi puljski župan Filip Zoričić. V Pulju je doslej padlo okoli 11 milimetrov dežja, morje pa je zaradi močnega vetra in izrazito visoke plime do 60 centimetrov višje kot običajno.

Voda je zalila tudi dele Dalmacije. V Šibeniku je po poročanju hrvaškega portala Index.hr poplavila najstarejši del mesta. Zaradi močnega juga in dežja je poplavljena obalna promenada v Vodicah, kjer mestne oblasti težavo pogostega poplavljanja obale po poročanju hrvaške radiotelevizije nameravajo odpraviti z zvišanjem promenade.

Rdeči alarm

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za celotno jadransko obalo za danes razglasil rdeči alarm oziroma izjemno nevarno vreme. Vrhunec padavin pričakujejo ponoči, nato naj bi se razmere umirile, saj naj bi bila sreda po napovedih suha.

Težave imajo tudi v Dalmaciji, ki naj bi jo popoldne zajelo nevihtno vreme. Prevoznik Jadrolinija je zato odpovedal 14 trajektnih in katamaranskih povezav, tudi z otoki Vis, Brač, Hvar in Lastovo. Nevihtno vreme povzroča težave tudi v kopenskem prometu. Zapihal je orkanski jugo – najmočnejše sunke vetra so izmerili na Biokovu, in sicer 127 kilometrov na uro.

Medtem pa je v Gorskem kotarju začelo ponovno snežiti, vendar ceste trenutno ostajajo prevozne, poroča meteorološki portal Istramet.

Na Tržaškem se najhujše napovedi niso uresničile

Z obiljem težav se zaradi vremena in visoke plime prav tako spoprijemajo na Tržaškem. Kot na spletni strani poroča Primorski dnevnik, je okoli 8. ure zjutraj zaradi visoke plime voda zalila Milje. V mestu je bilo na ulicah in trgih več kot 40 centimetrov vode, že vse jutro je tam na delu civilna zaščita. Visoko plimovanje so občutili tudi v Trstu, kjer je voda poplavila mestno nabrežje, ki pa ostaja prevozno. Nevšečnosti poleg tega povzroča močna burja, ki naj bi se čez dan še okrepila.

Izrazito vremensko poslabšanje so sicer pričakovali tudi v Gradežu, kjer so zato zaprli šole, igrišča in parke ter ob morju in kanalih prepovedali parkiranje avtomobilov. A o večjih težavah od tam za zdaj ni poročil.

Trg svetega Marka v Benetkah je znova poplavljen. Foto: Reuters
Trg svetega Marka v Benetkah je znova poplavljen. Foto: Reuters

V Benetkah aktivirali protipoplavni sistem

V Benetkah so zaradi visokega plimovanja aktivirali sistem protipoplavne zaščite Mose. Vodna gladina je namreč dopoldne kar za 170 centimetrov presegla običajno, s čimer je začela veljati najvišja stopnja pripravljenosti.

Kako močno je bilo plimovanje na severu Italije, priča podatek, da bi bilo brez aktivacije protipoplavnega sistema pod vodo kar 80 odstotkov pešpoti v med turisti priljubljenih Benetkah. Ljudje na slovitem Trgu svetega Marka bi stali v vodi skoraj do pasu.

Sistem protipoplavne zaščite sestavlja 78 loput, ki so nameščene na treh dostopih v beneško laguno. Zanj so odšteli milijarde evrov, deluje pa od leta 2020. Še posebej koristen je v jesenskih mesecih in je v zadnjih dveh letih Benetke obvaroval pred najhujšimi poplavami. A kot piše DPA, mu tako visoke poplave kot danes doslej še ni bilo treba odbiti.