Demokratska stranka zdaj čaka na umik Hillary Clinton. Foto: EPA
Demokratska stranka zdaj čaka na umik Hillary Clinton. Foto: EPA
Bogomil Ferfila
Ferfila meni, da bi skupen nastop Obame in Clintonove na novembrskih predsedniških volitvah združil zdaj razdeljeno demokratsko telo. Foto: MMC RTVSLO
Hillary in Bill Clinton
Zakonca Clinton sta se malce uštela pri kampaniji, kar je Hillary stalo osvojitve kandidature. Foto: EPA

Profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede je za MMC dejal, da med tem ko je Barack Obama osvojil zadostno število delegatskih glasov za osvojitev demokratske predsedniške kampanje, njegova nasprotnica Hillary Clinton išče formulo za časten umik iz tekme, ki je trajala predolgo in po mnenju Ferfile škodila predvsem demokratski stranki, zato vodilni demokrati pritiskajo, da se naredi konec in se poenoti stranko pred finalom.

Clintonova ni bila pripravljena na dolg boj
Kaj je vzrok, da je bila Clintonova še pred letom dni favorit z veliko prednostjo pred Obamo, zdaj pa je proti njemu izgubila? Ferfila pojasnuje, da so volitve vedno nepredvidljive in ponuja primer republikanske bitke za predsedniško nominacijo, kjer je bil tudi pred letom dni prepričljivo v vodstvu Rudy Giuliani, pa nato ni dobil nobenih glasov.

Pri Clintonovi je bila po mnenju Ferfile velika napaka, da je bila izrazito osredotočena na prvih nekaj volilnih spopadov, saj je pričakovala, da si bo že tukaj pridobila odločilno prednost. Ker finančno njena kampanja ni bila pripravljena za nadaljni boj, je prišla v rdeče številke in vodilni v kampanji so postali nervozni.

Clintonova se je začela zatekati k negativni kampanji, ki prinaša glasove, a več pri republikancih kot pri demokratih, kjer je nepriljubljena. Bill in Hillary sta se s svojimi rasnimi podtoni glede nasprotnika uštela in s tem izgubila priljubljenost med volivci, še posebej med temnopoltimi. Mislila sta, da bosta pridobila točke, zgodilo pa se je ravno obratno, pravi Ferfila.

Razen kratkoročne usmerjenosti kampanje Clintonova ni naredila večjih napak, ampak je enostavno prevladala močna karizma Obame, ki je poleg tega, da je dober govornik, tudi akademsko podkovan, odlikuje pa ga tudi dobrodelna dejavnost, česar ne bi mogli reči za njegovo nasprotnico, za katero je znano, da je delala za velike ameriške korporacije, meni Ferfila.

Sanjska skupna kandidatura
Razmišljanje o skupni kandidaturi Obame in Clintonove kot podpredsedniške kandidatke bi bila po besedah Ferfile močna in pravilna odločitev, ki pa jo mora sprejeti predvsem Clintonova, saj jo je Obama glede na gesla in široko odprtost, ki jo je kazal med kampanjo, gotovo pripravljen vzeti za podpredsedniško kandidatko. Zdaj je na vrsti ona, ki mora ta "zalogaj spraviti po grlu". To bi ji vsekakor koristilo, saj bi tako ostala na očeh ameriške javnosti in ohranila možnost za morebitno kandidaturo čez osem let v primeru zmage Obame, vendar je to malo verjetno, saj bo takrat že starejša.

Ferfila za skupno kandidaturo pravi, da bi bila res sanjska, saj bi v primeru zmage Clintonova postala prva podpredsednica v zgodovini ZDA.

K. T. / G. V.