Sanjski dvojec: Obama - Hillary? Nekoč je veljalo tako prepričanje, a danes se senatorja gledata kot pes in mačka. Foto:
Sanjski dvojec: Obama - Hillary? Nekoč je veljalo tako prepričanje, a danes se senatorja gledata kot pes in mačka. Foto:
Obama na naslovnici revije Time
Zdaj je pa res že vsem (celo medijem) jasno, kdo bo zmagovalec ... Foto: Reuters
Hillary Clinton
Hillary Clinton po torkovih volitvah: odločeno naprej, a obraza Chelsea in Billa izdajata drugačno zgodbo ... Foto: Reuters
Obama na letalu
Štirimesečni intenzivni boj se počasi končuje in tudi telesna govorica Obame je ta teden bolj sproščena. Foto: Reuters

Medtem ko je senator iz Illinoisa v torek prepričljivo slavil v Severni Karolini in le za las izgubil v Indiani ter tako še povečal že tako zajetno prednost po številu delegatov pred Clintonovo, ki je pred svojimi privrženci trdila "S polno paro v Belo hišo!".



Obama prvič s superdelegatskim vodstvom
Hillary bi morala osvojiti proletarsko Indiano s precej večjo večino, da bi lahko še (zgolj teoretično) vztrajala v bitki.

A ne le, da je bila razlika zgolj v nekaj tisoč glasovih, Obama je slavil v Severni Karolini s tako prednostjo, da je utišal vse dvomljivce, ki so predvidevali, da mu bo incident z njegovim "protiameriškim" pastorjem Jeremiaho Wrightom usodno škodoval.

Od torka dalje je 46-letni temnopolti senator na svojo stran pridobil še lepo število superdelegatov - nekaj še neodločenih, nekaj pa takih, ki so sprva podprli Hillary - in zdaj vodi prav v vseh mogočih kategorijah (število delegatov, superdelegatov, osvojenih držav in glasov volivcev).

Upa na čudež
A newyorška senatorka še noče izpuhteti in trmasto vztraja, da se bo borila do konca (beri: upala na kakšno nepredvidljivo afero, ki bi pokončala Obamove predsedniške upe).

Viri blizu Clintonove zdaj poročajo, da politična veteranka preračunava, kako "pristati svoje letalo, ne da bi bilo videti kot predaja". Po domače to pomeni, da bi v roku 2 tednov svojo kampanjo končala in poiskala način, da bi jo Obama vzel za svojo podpredsedniško kandidatko.

Clintonova naj bi senatorja in demokratsko stranko tako dobesedno izsiljevala, da ji Obama nameni 2. mesto na glasovnici - v stilu, "jaz sem osvojila glasove žensk, manj izobraženih in proletarskih volivcev, osvojila sem vse večje države, ki jih demokrati novembra krvavo potrebujejo (Kalifornija, New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio ...), zato si zaslužim ta položaj".

Kdo si želi Billa v pisarni?
Poleg tega Obama in demokrati točno vedo, da jim dolg boj, še zlasti če je brezpomenski, iz dneva v dan ruši možnosti zmage novembra, zato bi si vsi želeli odstopa Clintonove.

In bi za to storili marsikaj. Vključno s tem, da bi Obama moral požreti svoj ponos in vzeti nasprotnico za svojo - soborko.

Viri blizu Obame so trdno prepričani, da senator (in njegova žena Michelle) sovraži že samo idejo. Ne le zato, ker je Clintonova v toku kampanje Obamo zasula z goro umazanije, temveč tudi zato, ker s Hillary namreč pride tudi Bill. In le kdo si želi, da mu v Ovalni pisarni čez ramo nenehno gleda nekdanji predsednik?

Kaja Sajovic