Rail Odinga se je že petič neuspešno potegoval za predsednika Kenije. Foto: Reuters
Rail Odinga se je že petič neuspešno potegoval za predsednika Kenije. Foto: Reuters

Odinga je vodjo volilne komisije obtožil nespoštovanja kenijske ustave in zakonov, volitve, na katerih je slavil njegov tekmec William Ruto, pa označil za parodijo.

Odinga je na novinarski konferenci v Nairobiju dejal, da so volilni izidi "nični in jih mora sodišče razveljaviti".

Volilna komisija je za zmagovalca predsedniških volitev, ki so potekale 9. avgusta, s 50,4 odstotka osvojenih glasov razglasila Ruta, medtem ko naj bi Odinga prejel 48,8 odstotka glasov.

Odinga je izid komentiral, potem ko so se štirje od sedmih volilnih komisarjev distancirali od odločitve volilne komisije in dejali, da je bilo končno štetje glasov izvedeno "nepregledno".

Po kenijski zakonodaji ima Odinga na voljo sedem dni od objave izidov, da jih izpodbija na vrhovnem sodišču. Po vložitvi pritožbe ima sodišče zakonski rok 14 dni za izdajo sodbe.

To je že peti primer, ko Odinga izpodbija izide v treh desetletjih svojega delovanja v opoziciji. V tem času je izgubil pet predsedniških volitev. Po tesnem porazu na volitvah leta 2007 so njegove obtožbe o goljufijah sprožile val nasilja, v katerem je umrlo več kot 1100 ljudi, 600.000 ljudi pa je bilo notranje razseljenih.

Leta 2017 je vrhovno sodišče ugodilo njegovi pritožbi in razpisalo drugi krog volitev, ki pa ga je Odinga bojkotiral, češ da niso bile izvedene potrebne reforme.

Zmeda po volitvah v Keniji