Aktivisti dvomijo, da bo preiskava čečenskih oblasti, znanih po homofobnih nazorih, poštena. Foto: Reuters
Aktivisti dvomijo, da bo preiskava čečenskih oblasti, znanih po homofobnih nazorih, poštena. Foto: Reuters
95 odstotkov Čečenov se izreka za muslimane. Foto: Reuters
Tamkajšnja policija naj bi pridržala več kot sto homoseksualcev. Foto: Reuters

O dogajanju je prvi poročal ruski časopis Novaja Gazeta, ki je skupaj s Tatiano Moskalkovo, rusko varuhinjo za človekove pravice, ruskega generalnega tožilca Jurija Čajko uradno pozval k preiskavi "množičnih ugrabitev ljudi v Čečeniji", so sporočili iz urada državnega tožilca.

Novaja Gazeta je v članku navedla, da je bilo v Čečeniji pridržanih več kot sto homoseksualcev, najmanj trije pa so bili ubiti. Lokalne oblasti so pridržane moške mučile v tajnih zaporih, pogosto pa so jih izpustile šele, ko so njihovi svojci zanje plačali visoke odkupnine. Navedbe je potrdilo več virov iz čečenskih državnih agencij in aktivistov.

"Gejev v Čečeniji ni"
Članek je povzročil veliko ogorčenja po vsem svetu, medtem ko so ga v Čečeniji sprejeli z veliko mero sovražnosti, zaradi česar so na mestu pomisleki, da preiskava čečenskega tožilstva ne bo poštena, piše The Moscow Times. Alvi Karimov, tiskovni predstavnik kontroverznega čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, je poročila o pregonu homoseksualcev označil za "absolutno laž" in dodal, da v Čečeniji gejev - ni.

Kheda Saratova, članica čečenskega sveta za človekove pravice, je ob tem celo namignila, da bi se čečenske oblasti in družba odzvale "razumevajoče" do družin, ki svoje istospolno usmerjene svojce ubijejo. Gre za t. i. uboje iz časti. Isti svet je nato sporočil, da ne najde nobenih dokazov, ki bi potrdili članek Novaje Gazete.

Svet Evrope zaskrbljen
Na poročanje medijev se je odzval tudi Svet Evrope. "Te domneve so zelo skrb vzbujajoče," sta dejala poročevalec Sveta Evrope za pravice oseb LGBT Jonas Gunnarsson in Frank Schwabe, ki bo v kratkem predstavil poročilo o človekovih pravicah na severnem Kavkazu. Oblasti sta pozvala, naj sprožijo učinkovito preiskavo, saj oblasti v ruski republiki Čečeniji domneve le zanikajo, jih pa ne pojasnijo.

"Nihče se ne bi smel bati izražati svoje spolne usmerjenosti. Oblasti imajo dolžnost, da ščitijo posameznike pred zločini iz sovraštva. Dodatno morajo zagotoviti, da so posamezniki, ki so tarča takšnih kršitev ali te prijavijo, zaščiteni pred maščevanjem, tudi pred tako imenovanimi umori iz časti," sta še dejala.

Direktorica Mednarodne krizne skupine za Rusijo Ekaterina Sokirianskaja je za CNN potrdila, da je v zadnjih tednih dobila podatke o pridržanju homoseksualcev v Čečeniji iz več virov. Zaradi količine podatkov je skoraj nemogoče zanikati njihovo resničnost, je dodala, a jih je težko preveriti, saj je družba v Čečeniji, kjer je 95 odstotkov prebivalcev muslimanske vere, zelo homofobna.

Kot poroča Deutsche Welle, je ruska LGBT-mreža pomagala več desetim homoseksualcem iz Čečenije pobegniti. "Za večino teh moških je bil pregon nepričakovan. In zdaj nimajo denarja, izgubili so službo, družino, dokumente, vse. Zato se obrnejo k nam po pomoč," razlaga Tatjana Viničenko, predsednica ruske LGBT-mreže, ki pravi, da je od ponedeljka zjutraj že 59 moških poiskalo pomoč njihove organizacije.

Okoli tretjina moških, ki jih organizacija trenutno podpira, je bila v policijskem pridržanju v Čečeniji. Drugi so pobegnili, preden bi jih oblasti lahko prijele. So pa zaradi izkušnje psihično in fizično uničeni. "Obupani so, ne morejo spati, muči jih depresija - so v stanju panike. Nekateri so bolni, drugi imajo vnetja," razlaga Viničenkova. "Številni so bili v policijskem pridržanju pretepeni. Potem pa so še poškodbe zaradi elektrošokov. Vse to je treba oskrbeti."

Domnevna ugrabljanja, pridržanja in uboje homoseksualnih oseb obsojajo tudi v slovenskih sekcijah društva ŠKUC Magnus in LL, hkrati pa pozivajo Rusijo, da nemudoma prepreči pregon in poboje oseb LGBT na svojem ozemlju ter jim zagotovi potrebno zaščito. Pozvali so tudi slovensko zunanje ministrstvo, da stori vse v svoji moči in se angažira pri zaščiti človekovih pravic manjšin LGBT v Čečeniji.