Umarov je eden najbolj iskanih uporniških borcev v Rusiji. Ruske oblasti so v preteklih letih že večkrat razglasile smrt Umarova, on pa je nato po navadi nekaj dni pozneje na spletu objavil videoposnetek in tako ovrgel te navedbe. Foto: EPA
Umarov je eden najbolj iskanih uporniških borcev v Rusiji. Ruske oblasti so v preteklih letih že večkrat razglasile smrt Umarova, on pa je nato po navadi nekaj dni pozneje na spletu objavil videoposnetek in tako ovrgel te navedbe. Foto: EPA

Novico o smrti samooklicanega vodje Kavkaškega emirata je objavila spletna stran Kavkaz Center, ki podpira upor islamskih skrajnežev proti vladavini Rusije na Severnem Kavkazu (Čečenija, Ingušetija, Dagestan), kjer živijo večinoma muslimani. Na spletni strani so zapisali: "Poveljstvo Kavkaškega emirata je uradno razglasilo emirja Dokuja Abuja Usmana za mučenika."

Podatkov o tem, kdaj in kako je bil ubit, niso zapisali. Je pa čečenski predsednik Ramzan Kadirov, ki je tesen prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina, na svojem Instagramu zapisal, da so ga ubile ruske specialne enote med posebno operacijo. Predstavnik ruskega protiterorističnega komiteja informacije za agencijo Reuters ni mogel potrditi.

Kavkaz Center je sicer na Twitterju sporočil, da je bil za novega emirja Kavkaškega emirata izbran šejk Ali Abu Muhamad. O njegovem poreklu in delovanju niso napisali ničesar, govoril pa je mešanico arabščine in ruščine z močnim naglasom.

Zahteva po neodvisni islamski državi
Čečenija, v kateri večino predstavljajo muslimani, je po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 enostransko razglasila neodvisnost ter nato preživela dve krvavi vojni z Rusijo, po katerih je zveznim oblastem v Moskvi uspelo prevzeti nadzor nad republiko. Umarov je bil v letih 1997 in 1998, ko je Moskva za kratek čas med vojnama dopustila regionalno avtonomijo, sekretar čečenskega sveta za nacionalno varnost.

Umarov se je na čelo gverile v Čečeniji povzpel junija 2006. Med drugim naj bi odredil bombni napad na moskovsko letališče Domodedovo januarja 2011, ko je bilo ubitih 36 ljudi, samomorilski napad na moskovski podzemni železnici, ki je marca 2010 zahteval 39 življenj, in bombni napad na vlaku iz Moskve proti Sankt Peterburgu novembra 2009, ko je bilo ubitih 26 ljudi.

Predtem je bil znan kot zaveznik zloglasnega uporniškega voditelja Šamila Basajeva, ki je bil odgovoren za številne krvave napade, med drugim za dramo s talci na šoli v Beslanu leta 2004, ko je bilo ubitih več kot 330 ljudi, med njimi številni otroci. Basajeva so ruske sile ubile leta 2006.

Umarov je svoje borce v zadnjem času pozival k napadom na nedavne zimske olimpijske igre v ruskem Sočiju, ki pa jih nato ni bilo.