Foto: EPA
Foto: EPA

Tako je denimo temnopoltega gasilca na njegovi omarici pričakala zanka, medtem ko je neka gasilka prejela eksplicitni videoposnetek moškosti enega od kolegov, poroča BBC.

Neodvisno revizijo je vzpostavil inšpektor londonskih gasilcev Andy Roe, potem ko si je avgusta 2020 gasilski pripravnik vzel življenje. Roe je dejal, da znotraj londonske gasilske brigade ni prostora za diskriminacijo, nadlegovanje in ustrahovanje.

"Od danes dalje bo celotnemu osebju kristalno jasno, kakšno vedenje ni sprejemljivo in kakšne bodo posledice," je povedal.

Revizija, ki jo je izvedel nekdanji glavni tožilec za severozahodno Anglijo, Nazir Afzal, v svojih sklepih ugotavlja, da če se "toksična kultura" ne bo nemudoma začela obravnavati, samomor omenjenega gasilca ne bo zadnji.

V poročilu so navedeni številni primeri zlorab in neprimernega vedenja, prisotnega tako rekoč na vseh ravneh londonske gasilske brigade (LFB):

- več primerov ustrahovanja ter "nadlegovanja etničnih manjšin in žensk", pri čemer nekatere pritožbe niso bile nikdar preiskane;
- spolno nadlegovanje gasilk, vključno z enim primerom gasilke, ki je prejemala videoklice moškega kolega, ki ji je nato razkril svoje genitalije;
- na nekaterih gasilskih postajah so moški skupinsko gledali pornofilme.

Foto: EPA
Foto: EPA

Si lahko gasilke v kritičnih situacijah obetajo pomoč sodelavcev?

Afzal je za BBC povedal, da je bilo branje poročila "nadvse mračnjaško". "Primer za primerom nadlegovanja ali spolnih napadov žensk, nenehno seksistično zasmehovanje do točke, ko lahko rečem, da znotraj londonske gasilske brigade vlada institucionalizirana mizoginija," je dejal Afzal.

"Poleg mizoginije pa je zaznati tudi ogromno rasizma. Enemu od temnopoltih gasilcev so nad njegovo garderobno omarico obesili zanko, muslimanskemu gasilcu pa so na krožnik podtaknili slanino. Ženske predstavnice so nam povedale, da so jim sodelavci govorili, kako se jih želijo znebiti in da niso zaželene v gasilskih vrstah."

"Govoril sem z gasilko na višjem položaju, ki mi je v solzah razlagala, da kadar koli posreduje v kaki nevarni situaciji, ji nenehno roji po glavi, ali jo bodo moški sploh zaščitili in jo obvarovali, glede na to, kako z njo ravnajo na postaji. Če imajo občutek, da ne morejo zaupati moškim okoli sebe, ker se vedejo tako, kot se, potem niso varne one in nismo varni mi," je poudaril Afzal.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poročilo tudi ugotavlja, da če ima londonska brigada glede vprašanja rase večinoma do neke mere še nekaj posluha, pa so "skrb vzbujajoče slepi", ko gre za mizoginijo in seksizem. Ena od gasilk je tako povedala, da je svojim kolegicam svetovala, naj ne spustijo moških gasilcev v hišo za tečaje o varnosti, ker "brskajo po predalnikih žensk ter iščejo spodnje perilo in spolne igračke".

Poročilo v svojem sklepu zato predlaga, da gasilci od zdaj dalje, po vzoru ameriških policistov, nosijo kamere.

Kot še navaja poročilo, je vedenje nekaterih gasilcev "povzročilo očitno psihično škodo" kolegom in kolegicam. Afzal je ob tem povedal, da so po opravljeni reviziji z njim stik vzpostavile še druge gasilske brigade in organizacije in ga prosile, naj preveri stanje še pri njih.

"Prosil bi pa vsakogar, ki hiti s sodbo londonske gasilske brigade, naj se pogleda v ogledalo in pogleda sebe, ker bodo videli, da se podobne zadeve dogajajo povsod. In njihovo osebje potrebuje enako podporo in zaščito, kot jo morajo londonski gasilci zagotoviti svojemu osebju," je še pozval.